Cresterea copilului

#dislexie

Ajuta copiii bolnavi de dislexie

Dislexia este una dintre cele mai frecvente tulburari de invatare din intreaga lume.  Aceasta este, mai exact, o tulburare de prelucrare a informatiilor cauzata de o disfunctie neurologica provenita fie din timpul sarcinii, din cauza unei nasteri premature, fie a unor complicatii de la nastere sau a unor traume sau boli care afecteaza sistemul nervos central in perioada copilariei.


Dislexia poate afecta orice persoana indiferent de nivelul de inteligenta, asa ca este foarte posibil ca si un copil cu o minte agera sa sufere din cauza acestei afectiuni. Mai mult decat atat, exista persoane extrem de cunoscute bolnave de dislexie , printre acestea numarandu-se Tom Cruise, Orlando Bloom, Pablo Picasso, Whoopi Goldberg sau Walt Disney, insa lista celor afectati este foarte lunga.


Simptomele dislexiei difera de la un copil la altul, insa exista cateva caracteristici comune, care pot „trada” prezenta acestei tulburari:

  • Copilul intampina dificultati la citirea unui text simplu;
  • Citeste foarte lent;
  • Citeste pe silabe sau litere desi la pregatirea pe care o are ar trebui sa citeasca bine;
  • Confunda literele;
  • Nu reuseste sa urmareasca textul;
  • Nu intelege continutul textului;
  • Uneori refuza sa citeasca si recurge la plans.

 

Tulburarile de invatare au 3 forme:

  • Dislexie – tulburare de citire (citire lenta, cu greseli, dificultati la intelegerea textului citit)
  • Disgrafie – tulburare de scriere (scriere urat, cu greseli de ortografie)
  • Discalculia – tulburare de calcul.


Cum se trateaza dislexia


Parintii care asteapta ca micutul lor sa creasca si spera ca odata cu trecerea timpului copilul va scapa de problema, gresesc. 


In primul rand este foarte important sa duci copilul la un logoped, inca de la primele simptome. Succesul terapiei este puternic influentat de recunoasterea timpurie a problemei si inceperea terapiei adecvate cat mai devreme.


In Romania exista o singura scoala in care copiii dislexici beneficiaza de un program de invatare adaptat nevoilor acestora, in clase speciale de dislexie. Scoala se afla la Targu Mures si, pe langa aceste cursuri, sunt oferite servicii de consiliere parentala, cursuri de formare, supervizare , dar si orientare scolara pentru toate familiile cu copii dislexici.


OMV lanseaza primul program social din Romania dedicat copiilor dislexici

 

In data de 20 aprilie, OMV a lansat la Bucuresti „OMV Move & Help – Mergi mai departe citind”, primul program social din Romania dedicat copiilor dislexici, prin derularea unor proiecte educationale in partenerial cu Asociatia Romana pentru Copii Dislexici. Acest program urmareste informarea cu privire la dislexie in Romania si sustine accesul egal la educatie a copiilor afectati de aceasta tulburare.


De asemenea, pentru a sustine cauza copiilor dilexici din Romania, OMV organizeaza o campanie de strangere de fonduri in toate statiile OMV din tara, sub sloganul „Mergi mai departe citind”.


Astfel, in perioada 15 aprilie – 15 iunie 2010, OMV invita clientii si publicul larg sa sustina aceasta campanie prin achizitionarea cartilor postale OMV Move&Help, care ilustreaza desene realizate de copiii de la scoala din Targu Mures. Beneficiile obtinute din vanzarea celor patru modele de carti postale vor fi donate Asociatiei Romane pentru Copii Dislexici.
 

Sursa foto : pasadenaisd.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare