Cresterea copilului

#scoala #copii #invatare #stres

Ajuta copilul sa faca fata stresului de la scoala

Cerintele si asteptarile parintilor, dar si spiritul competitiv de la scoala il pot face pe copil sa se simta stresat si presat. Acest lucru nu poate decat sa ii dauneze copilului, sa il faca sa isi piarda din dorinta de a asimila informatii, setea de cunoastere si curiozitatea. Aceste lucruri duc la invatatul mecanic, dar si la starea permanenta de stres la care este supus micutul.


Ce poti face pentru a ajuta copilul sa faca fata stresului de la scoala


In primul rand, trebuie sa il faci pe copil sa inteleaga ca informatiile si temele pe care le primeste la scoala, sunt lucruri care il vor ajuta in viitor. Informatiile primite si asimilate il vor face sa cunoasca mai multe lucruri si sa se descurce in anumite.


De asemenea, unii parinti fac greseala de a-si ameninta copilul cu diverse pedepse pentru a invata mai mult si mai bine. Aceasta modalitate nu este nici pe departe una buna, care sa dea rezultate. Singurul rezultat vizibil va fi teama si stresul permanent al copilului, iar rezultatele scolare vor fi pe masura.


Ajuta-l cu lectiile


Chiar daca nu ai foarte mult timp la dispozitie, gaseste-ti macar jumatate de ora zilnic pentru a-l ajuta pe copil sa inteleaga mai bine informatiile pe care le-a primit in ziua respectiva la scoala. In cazul in care tu nu poti, un alt membru ar trebui sa se ocupe de acest aspect pentru a fluidiza accesul de informatii, dar si usurinta cu care micutul retine lucrurile esentiale.


Nu il certa si nu il ameninta atunci cand nu pricepe ceva. Mai bine gaseste o alta modalitate prin care sa ii explici lucrurile pe care nu le intelege.


Arata-ti interesul


Atunci cand il ajuti cu lectiile, arata-ti interesul pentru lucrurile pe care le-a invatat si intreaba-l daca iti poate oferi mai multe informatii referitoare la subiectul respectiv. Acest lucru il va face sa invete mai mult  si de placere. Copiii sunt fericiti atunci cand le pot spune adultilor, in special parintilor, lucruri pe care nu le stiau.


Ofera-i pauze


In momentul in care copilul iti spune ca nu se mai poate concentra, da-i o pauza de o ora. In acest timp ar fi bine sa se odihneasca sau sa faca exercitii fizice in afara casei sau intr-o camera bine aerisita. Nu il forta sub nicio forma sa continue sa invete sau sa citeasca pentru ca oricum nu va reusi sa inteleaga sau sa retina nimic.


Recompenseaza-l


Sistemul de recompense functioneaza mult mai bine decat cel de impunere a fricii. Spune-i ca pentru fiecare rezultat bun, va primi un mic cadou. In acest fel, copilul nu se va simti stresat, dar se va zbate mai mult pentru a obtine calificative foarte bune.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului