Cresterea copilului

#inteligenta #copii #parinti #carti

Ajuta-l pe copil sa invete mai bine

Copiii sunt zilnic bombardati cu informatii importante si interesante, insa memoria lor nu face intotdeauna fata si nu reuseste sa le absoarba chiar pe toate. Lectiile predate la scoala nu sunt in unele situatii intelese de catre copil fie pentru ca acesta nu se concentreaza suficient de bine, fie ca primeste deodata foarte multe informatii noi. Aici intervin parintii care au rolul de a face sarcina copilului mult mai usoara.


Iata cateva trucuri prin care il poti ajuta pe copil sa retina mai multe informatii si sa invete mai repede:


Repetati impreuna


Atunci cand vine de la scoala, repetati impreuna lucrurile care i-au fost predate in ziua respectiva. Arata-ti entuziasmul fata de noutatile pe care le-a aflat, astfel incat copilul sa isi dea interesul mai mult si sa realizeze ca lucrurile pe care le-a aflat sunt cu adevarat interesante si utile. Acolo unde observi ca nu a inteles corect, incearca sa-i explici prin cuvinte poate chiar mai simple, oferindu-i exemple cat mai explicite.


Lasa-l sa experimenteze


Daca incerci sa il inveti un lucru, iar acesta poate fi pus in practica, lasa-l sa o faca.  Teoria o va uita poate destul de repede, insa practica si experimentarea ii vor ramane mereu intiparite in minte. De exemplu, daca invata la chimie reactiile chimice, cel mai bine ar fi sa incerci sa-ti inveti copilul cum sa puna lectia in practica. Ia doua eprubete si amesteca doua substante care sa aiba impreuna o reactie chimica. De exemplu, amesteca o jumatate de eprubeta de acid acetic (otet) cu o lingurita de bicarbonat de sodiu. Reactia starnita de cele doua ingrediente il va fascina pe copilul tau si il va face sa fie mai interesat de domeniul respectiv. Ai grija insa ca aceste lucruri sa le faca doar cu acordul tau si eventual in prezenta ta pentru a sti ca nu se accidenteaza.


De asemenea, daca la biologie invata tipurile de plante si din ce sunt acestea formate, usureaza-i lectia si fa-l asistentul tau in bucatarie. Decojiti o ceapa, taiati un morcov sau o rosie si studiati cu o lupa structura interna a acestor plante.


Faceti lucrurile distractive


Pentru ca lectiile de acasa sa decurga mai usor si fara sentimentul de impovarare, atunci cand faceti experimente, ar fi bine sa va imbracati in halate albe, sa va puneti manusi, masti si ochelari de protectie. Specialistii in pedagogie sunt de parere ca invatatul distractiv este cel mai eficient. De asemenea, ii poti achizitiona diverse lucruri care sa ii usureze procesul de invatare: microscop , tabla de scris, trusa de geometrie, trusa de arheolog, glob pamantesc etc. Aceste produse se gasesc fie in librarii, fie in magazinele de jucarii.


De asemenea, daca este vorba despre o alta materie, il poti lasa pe copilul tau sa fie profesor, iar ceilalti membri ai familiei sa joace rolul unor elevi. Evident, roaga-l sa isi ia rolul in serios si sa va invete lucrurile noi, interesante si utile pe care el le afla la scoala. Astfel, copilul tau isi va da interesul la lectiile de la scoala pentru a afla cat mai multe lucruri pe care sa vi le impartaseasca.


Chiar daca sunt lucruri pe care le stiti deja, incercati sa nu dati semne de plictiseala. Ar fi bine sa aratati interes si sa puneti intrebari pentru ca lectia sa fie cat mai interactiva . In acest fel, ii vei da un exemplu despre cum ar trebui sa se comporte la scoala si fii sigura ca toti profesorii il vor aprecia.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare