Cresterea copilului

#cariera #adolescent #loc de munca #job #parinti

Ajuta-ti adolescentul sa isi aleaga cariera

Fiecare copil stie sa spuna ce vrea sa se faca atunci cand va fi mare, insa, din pacate, dorintele din copilarie nu reprezinta singurul criteriu pentru alegerea unei cariere. Pentru ca o astfel de decizie ii va influenta adolescentului atat educatia, cat si viitorul profesional, ar fi indicat sa ii oferi acestuia tot sprijinul de care are nevoie pentru a alege cel mai bun drum in viata.

 

Inventariati aptitudinile adolescentului

 

Copilul tau va fi fericit atunci cand va lucra intr-un domeniu care ii este pe plac, dar si in cadrul caruia poate excela. Cum educatia nu va putea compensa pentru lipsa de talent, ar fi indicat ca adolescentul sa se orienteze mai intai asupra domeniilor care implica aptitudini pe care acesta le stapaneste cel mai bine.

Priviti impreuna rezultatele scolare ale acestuia. Care sunt domeniile in care s-a descurcat cel mai bine? Faceti o lista cu activitatile extracurriculare care i-au facut placere. In ce domeniu se situau? 

Daca este greu sa gasiti un raspuns satisfacator, atunci ati putea incerca sa completati niste teste de aptitudini, prin intermediul carora copilului i se va arata destul de clar in ce domeniu se poate descurca cel mai bine.

Vorbeste chiar si cu profesorii acestuia si afla ce parere au despre adolescentul tau. Vei descoperi poate ca acesta se descurca bine intr-un anumit domeniu sau vei avea mai mult de cautat, pentru ca are anumite aptitudini pe care le-ar putea folosi in cadrul mai multor joburi .

Pentru a avea insa de unde sa alegeti, ajuta-l pe copilul tau sa se cunoasca. Nu uitati sa alcatuiti si o lista a slabiciunilor, care sa reflecte aptitudinile pe care copilul tau nu le stapaneste. Veti avea astfel in vedere ce joburi trebuie sa eliminati din lista posibilitatilor.

 

Determinati ce domeniu il intereseaza pe adolescent

 

Dupa ce ati stabilit impreuna care sunt aptitudinile adolescentului, trebuie sa gasiti un domeniu in care acestea se dovedesc utile. Incepeti prin a inventaria domeniile care l-au pasionat la scoala sau pe care le-a abordat prin alte activitati.

Intreaba-l dupa aceea de ce anume ii place domeniul respectiv si ce placere la acesta, pentru a contura cat mai exact profilul unei profesii pe care ar putea sa o abordeze. De exemplu, poate ca ii place sa scrie, insa vrea sa se incadreze intr-un anumit stil. Atunci ar putea sa opteze pentru o cariera in jurnalism.

Important este sa il ajuti pe copilul tau sa isi restranga lista de preferinte si sa se indrepte usor spre o descriere specifica a viitorului profesional.

 

Porniti la „vanatoarea” de joburi

 

Adolescentul tau stie in ce domeniu i-ar placea sa lucreze si ce aptitudini are, asa ca este timpul sa va orientati in functie de joburi. Intra pe site-urile destinate cautarii unui loc de muna, alcatuieste-ti un cont si incepeti sa cititi impreuna descrieri ale joburilor care se situeaza in domeniul preferat al adolescentului. Marcati ofertele interesante si citit mai multe despre ce presupun acestea.

Daca adolescentul gaseste un job care i-ar fi pe plac, atunci intereseaza-te daca ar putea face cateva ore de voluntariat la o companie, pentru a „gusta” putin din ce presupune jobul respectiv. Incurajeaza-l sa contacteze persoane care lucreaza in acelasi domeniu di care ii pot impartasi din experientele lor si nu ezita sa te orientezi la cunoscutii tai – poate ai vreun prieten care i-ar putea oferi adolescentului un sfat in legatura cu locul de munca dorit.

Aflati apoi care sunt studiile pe care trebuie sa le urmeze pentru a putea aspira la o astfel de pozitie, ce fel de experienta de lucru trebuie sa acumuleze si cum poate excela in domeniul respectiv. Alcatuiti impreuna un plan al carierei cat mai realist si incurajeaza-l pe copilul tau sa il urmeze pentru a-si atinge scopurile.

Sursa foto : originalmmc.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare