Cresterea copilului

#efectele stresului #stres #copii #stres copil

Ajuta-ti copilul sa faca fata stresului

Desi sunt mici, copiii pot suferi de stres cel putin la fel de mult precum un adult. Lucrurile legate de scoala, de viata sociala, activitatile casnice sau cele extra-scolare pot pune destul de multa presiune pe ei. Daca vrei sa-ti ajuti copilul sa faca fata problemelor care il macina, iata cateva sfaturi simple si la indemana oricarui parinte, oferite de kidshealth.org.


Arata-i ca iti pasa

In majoritatea cazurilor, cei mici nu initiaza nici o discutie despre ceea ce ii macina, insa vor ca parintii sa vina si sa le sara in ajutor. Arata-i ca iti pasa atunci cand il vezi trist si intreaba-l ce s-a intamplat. In nici un caz, intrebarea ta nu trebuie sa sune ca o forma de repros, de genul "Ce s-a mai intamplat acum?". Tonul trebuie sa fie bland, iar sentimentul trebuie sa fie de compasiune.


Asculta-l cu atentie

Nu te grabi sa tragi concluzii pripite. Fii calm, arata-i ca esti interesat de ceea ce-ti marturiseste si lasa-l sa te priveasca ca un ajutor. Evita sa il judeci, sa il acuzi sau sa ii spui ceea ce ar fi trebui sa faca in loc. Important este ca tu sa il asculti, iar grijile sale sa fie exprimate.


Invata-l sa-si eticheteze emotiile negative

Supararea, frustrarea sunt sentimente pe care copilul le exprima, insa nu stie sa le denumeasca. Ajutandu-l sa faca acest lucru, ii vei deschide drumul constientizarii emotionale, acea abilitate prin care va putea sa isi recunoasca singur starile emotionale negative. In acest fel va putea sa fie mai deschis catre comunicarea cu tine si astfel sa scape de stresul provocat de anumite probleme.


Ajuta-l in problema respectiva

Temele pentru acasa pot fi o provocare, dar si un motiv de stres suplimentar pentru cei mici. Daca sesizezi o stare de agitatie sau, dimpotriva, de delasare totala atunci cand este vorba de teme, poate fi modul prin care copilul tau reactioneaza la stres. Ajuta-l sa-si faca lectiile pentru acasa, insa nu ii rezolva tu problemele. Este suficient sa il ghidezi catre o rezolvare, incurajeaza-l sa aiba idei noi si sa gandeasca intr-un mod creativ.


Limiteaza stresul pe cat posibil

Fii un bun observator si da-ti seama cand anumite situatii pun presiune pe copilul tau. Trebuie sa incerci sa limitezi stresul pe cat posibil. De exemplu, dupa scoala, lectiile de actorie sau de dans pot insemna un stres suplimentar pentru el. Faptul ca nu mai are timp de teme sau de prieteni il poate deranja, iar acest lucru se va resimti in starea lui psihica.

Sursa foto: stressfreekids.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului