Cresterea copilului

#anestezie #epidurala #gravida #sarcina #sanatate

Anestezia epidurala: avantaje si dezavantaje

Anestezia epidurala este cea mai folosita metoda de ameliorare a durerii din timpul nasterii. Este preferata de foarte multe femei, in defavoarea altor solutii, pentru ca le permite sa ramana constiente pe perioada nasterii, fara sa suporte dureri chinuitoare.

Anestezia epidurala este o anestezie locala care are rolul de a calma durerile de la sira spinarii in jos. Aceasta se injecteaza de catre medicul anestezist (sau de catre o asistenta medicala specializata) in zona spatelui, mai exact intre doua vertebre.

Inainte de efectuarea anesteziei, in saptamana precedenta nasterii, gravida va fi supusa unor analize de sange . In urma acestor analize, anestezistul va vedea daca poate sa ii faca pacientei anestezie epidurala sau daca este contraindicat.

In momentul injectarii, gravida trebuie sa stea intinsa pe orizontala, pe o parte. Injectia nu este dureroasa deoarece, inainte de aceasta se face o alta anestezie locala. Imediat dupa anestezia locala, medicul va introduce intre doua vertebre un ac foarte lung, timp in care este recomandat ca pacienta sa nu se miste deloc. Urmeaza inserarea unui cateter prin care va fi administrat anestezicul.

Contraindicatii

Anestezia epidurala nu este recomandata cand pacienta:

  • Nu este dilatata cel putin 4 centimetri;
  • Are o infectie in sange;
  • Are hemoragie sau se afla in stare de soc;
  • Are un numar redus de trombocite (celule cu rol important in coagularea sangelui).
  • De asemenea, este contraindicata anestezia atunci cand medicul nu poate gasi spatiul epidural sau cand anestezistul nu are timp suficient sa faca injectia din cauza travaliului care avanseaza prea repede.

Dezavantajele anesteziei epidurale

  • Anestezia epidurala poate duce la scaderea brusca a tensiunii arteriale. Tocmai de aceea, tensiunea gravidei va fi verificata constant pentru a nu pune in pericol sanatatea mamei sau a copilului.
  • Viitoarea mamica trebuie sa stea intr-o pozitie destul de incomoda si nemiscata timp de 15 - 20 de minute pentru a i se face injectia.
  • Exista posibilitatea sa amortesti prea mult si sa nu mai simti contractiile. Astfel, nu stii cand si cat trebuie sa impingi.
  • Cateva ore dupa nastere, picioarele pacientei vor fi complet amortite, iar acesteia ii va fi foarte greu sa se miste. De asemenea, proaspata mamica se poate confrunta cu dureri de spate , migrene, frisoane, greata, febra, dificultati la urinare, dureri in locul in care s-a facut injectia.

Avantajele anesteziei epidurale

Cel mai important lucru este ca anestezia diminueaza sau chiar reduce complet durerile si ca permite gravidei sa se odihneasca daca travaliul este de lunga durata.

Anestezia epidurala permite pacientei sa ramana constienta pe parcursul nasterii.

Efectele anesteziei epidurale asupra fatului

Copilul poate suferi in timpul nasterii de tahicardie (cresterea pulsului) - acest lucru se poate intampla doar daca anestezia epidurala dureaza mai mult de patru ore, timp in care sansele ca gravida sa faca febra sunt foarte mari.

Din cauza anesteziei, placenta si implicit bebelusul nu mai sunt oxigenati asa cum trebuie, astfel ca micutul poate avea de suferit din cauza hipotensiunii (o valoare scazuta a tensiunii arteriale).

Bebelusul va avea, ca efect advers al epiduralei, un tonus si o forta musculara scazute in primele ore dupa nastere, insa isi revine fara niciun fel de interventie din partea medicilor.

Copilul poate intampina dificultati la alaptare - exista studii care sugereaza ca micutii care au fost nascuti in urma unei anestezii epidurale, pot avea un reflex de supt mai slab.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului