Cresterea copilului

# relatie copii #divort parinti #cearta parinti #relatie #copii #parinti

Ar trebui sa ramaneti impreuna pentru copii, chiar daca relatia nu mai functioneaza?

Ce ar trebui sa faca doi parinti, atunci cand relatia nu mai merge, dar la mijloc este copilul? Este sau nu o solutie sa ramana impreuna de dragul celui mic? Se pare ca nu exista raspunsul ideal la aceste doua intrebari, insa recent un nou studiu sustine ca separarea poate fi cea mai buna solutie, daca se petrece la momentul potrivit.

 

Ceea ce, de regula, tine doi parinti impreuna nu este datoria fata de familie, ci decizia are mai degraba legatura cu veniturile, frica de singuratate, boala, religie, parerea celor din jur, lasitatea si lista poate continua. In aceste conditii, un copil care traieste intr-o casa in care nu mai exista armonie si liniste, pentru ca acestea au fost inlocuite cu violenta si depresia, va avea doar de suferit. Urmarile asupra copilului se vor vedea in timp si se vor reflecta asupra sanatatii mintale si relatiilor pe care le va avea.

Studiul efectuat de University College of London sustine ca divortul parintilor este mai putin dureros daca se produce atunci cand copilul are o varsta mica. Cifrele din cercetare arata ca acei copii ai caror parinti s-au despartit cand ei aveau 7-14 ani sunt mai predispusi sa sufere de probleme emotionale si comportamentale decat cei ai caror parinti au ramas impreuna. Dar aceasta nu este o noutate – copiii din familii destramate au de suferit, fata de cei ai caror parinti sunt impreuna. Dar cu adevarat interesant este faptul ca, copiii ai caror parinti s-au despartit cand ei aveau intre 3-7 ani, nu erau cu nimic diferiti de cei care traiau intr-o familie fericita, cu ambii parinti.

Concluzia studiului este aceea ca parintii care nu se mai inteleg si au in plan sa divorteze, ar trebui sa ia aceasta decizie cat timp copilul are o varsta frageda. Pe masura ce copilul creste va fi mai afectat de divortul parintilor si este predispus sa adopte modele comportamentale nepotrivite.

Desigur, divortul parintilor este dureros, trist, inspaimantator pentru orice copil, insa este cea mai buna solutie uneori, mai ales atunci cand copilul este la varsta la care se formeaza si este nevoit sa traiasca intr-o atmosfera care nu il ajuta sa creasca armonios si sa devina un adult echilibrat, mai tarziu.

De asemenea, este nedrept ca un copil sa creada ca parintii sai stau impreuna doar pentru bine lui, desi intre ei nu mai exista sentimente. Din nefericire, in multe cazuri copiii ajung sa poarte aceasta povara a responsabilitatii. Unii ajung sa creda ca ei sunt motivul divortului dintre parinti, altii cred ca daca nu ar fi existat, parintii ar fi putut pleca simplu, fiecare pe drumul sau.

Studiul UCL mai arata ca, in medie, mamele ajung sa se confrunte cu probleme de sanatate mintala, daca ajung sa divorteze de soti, atunci cand copilul are o varsta mai mare. Acest lucru se intampla pentru ca impactul financiar este mai mare pentru o femeie, atunci cand separarea se produce mai tarziu in casnicie, arata acelasi studiu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare