Cresterea copilului

#primul an de scoala #back to school #gradinita #scoala

Back to school! Primul an de scoala? Cum sa faci trecerea de la gradinita la scoala mai usoara

Primul an de scoala este intotdeauna unul dintre cei mai grei. Adaptarea la noul program, noii colegi, invatatoarea, temele pentru acasa, toate pot fi coplesitoare pentru cei mici. Ajutorul si indrumarea parinti este esentiala, iar modul in care acestea sunt facute joaca un rol major in modul in care copilul va percepe scoala.

Prezinta-i scoala intr-o maniera pozitiva

Modul in care ii vorbesti copilului despre scoala este foarte important. Prezentarea acesteia intr-o maniera pozitiva il va face sa-i placa la scoala, asadar explica-i ca este un loc nou unde va descoperi lucruri interesante despre tot ceea ce-l inconjoara si unde isi va face noi prieteni.

Fii empatic

Vei observa ca temele pentru acasa, primele zile sau poate chiar saptamani de scoala vor fi dificile pentru cel mic. Nu il descuraja si mai mult ci fii empatic cu acesta. Daca este coplesit de orele de la scoala si de teme, gasiti impreuna o solutie care sa-l ajute sa treaca peste. O pauza dupa orele de scoala, inainte de a incepe sa faca temele, poate fi solutia potrivita. De asemenea, asculta-l cu atentie si raspunde-i cu rabdare la orice intrebare.

Dezvoltarea copilului este mai importanta decat calificativele

Dezvoltarea competentelor sociale, emotionale si cognitive ale copilului sunt cele mai importante. Odata cu acestea, vor incepe sa creasca si rezultatele scolare. Este o perioada de adaptare, de invatare si trebuie sa o faci cat mai placuta pentru cel mic.

Activitatile extrascolare, precum si repetarea a ceea ce a invatat peste zi la scoala, sunt importante, insa trebuie facute intr-o maniera care implica jocul si creatia. Iata cateva moduri in care il poti invata pe cel mic sa-i placa scoala:

1. Repetati ce a invatat la scoala cu ajutorul jocurilor

Jocurile sunt cea mai buna modalitate prin care copiii pot invata mai usor si, totodata, o modalitate distractiva de a repeta ceea ce stiu deja. Pe educlass.ro gasesti o multime de jocuri potrivite pentru cei mici. Unul dintre ele este Fermierul istet de la Chalk and Chuckles, care ii ajuta pe cei mici sa invete sa numere si sa asocieze cifrele cu imaginile. in acelasi timp, jocul BigJigs Calendar magnetic vremea, il va ajuta sa invete zilele saptamanii, lunile anului, anotimpurile, vremea si ora.

Un alt joc potrivit in primul an de scoala este Setul de litere magnetice de tipar de la BigJigs. Acesta il va ajuta pe copil sa recunoasca literele, sa invete alfabetul si sa creeze noi cuvinte. Iar pentru cei pasionati de geografie, Dino Toys Puzzle geografic - Harta Europei este perfect pentru a invata care sunt tarile ce fac parte din Europa si unde sunt localizate acestea.

2. Inscrie-l la un curs de desen

Nu lasa activitatile relaxante sa devina doar o amintire. inscrie-ti copilul la un curs de desen pentru a-l ajuta sa se relaxeze, dar si pentru a se dezvolta armonios, si cine stie, poate isi descopera un nou talent. Pachetul Little artist de la complice.ro este ideal pentru a se destinde dupa orele de curs. Copilul se va bucura de 10 sedinte de pictura si un atelier de scriere creativa, intr-un spatiu complet diferit de tot ceea ce a vazut pana acum. in plus va avea la dispozitie culorile, pensulele, colile albe, sorturile si un "servitor" certificat care ii va fi alaturi pe tot parcursul sesiunii de pictura. Deci trebuie doar sa uite de orice griji si sa se distreze pictand!

3. Cumpara-i tot ce are nevoie pentru scoala

Chiar daca primeste manualele gratuit de la scoala, nu inseamna ca trebuie sa-i iei doar caiete si instrumente de scris. Daca manualele urmeaza sa fie returnate la finalul anului scolar, cel mai bine este sa-i achizitionezi unele pe care sa poata scrie, sa-si puna semne, sa coloreze, etc. Pe langa acestea, este indicat sa achizitionezi culegeri adecvate varstei, pentru a exersa acasa ceea ce a invatat la scoala. Atat manualele cat si culegerile le gasesti pe libris.ro. Si, nu in ultimul rand, dictionarele nu trebuie sa-i lipseasca din biblioteca de acasa. Alege unul adecvat varstei si pe masura ce invata sa citeasca, il poti invata sa caute singur, in dictionar, cuvintele pe care nu le cunoaste.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului