Cresterea copilului

#conferinte parenting #totuldespremame #copii fericiti #parenting

Bataia, rupta din rai? Nu chiar! Iata si explicatia

Cu siguranta ti s-a spus macar o data ca "bataia este rupta din rai". Si la fel de sigur ti-ai dat seama ca metoda nu functioeaza si o familie in care copiii sunt pedepsiti fizic nu este una fericita. 

Aceasta este si concluzia unui studiu facut de Totuldespremame.ro, cu ocazia unor conferinte de parenting. Peste 75% dintre părinții care au participat la sondaj au mărturisit că au fost pedepsiți. Întrebați dacă ar reacționa la fel în situații similare, doar 1% dintre respondenți ar urma exemplul părinților lor. 

  •  76% dintre cei care au răspuns întrebărilor au fost pedepsiți (fizic sau emoțional) de părinți cel puțin o dată; doar 24% spun că nu au fost niciodată pedepsiți, nici fizic, nici emoțional.
  • Cei mai mulți dintre respondenți își amintesc pedeapsa emoțională (39%), iar 20% pe cea fizică.
  • Mai mult de jumătate dintre cei pedepsiți spun că, atunci când erau mici, cel mai mult îi dureau amenințările și injuriile.
  • De cele mai multe ori, atunci când erau pedepsiți, se simțeau nedreptățiți. O treime dintre ei se simțeau și speriați, iar aproape o treime furioși.
  • 80% dintre respondenți și-ar ajuta copilul să înțeleagă unde a greșit. Totuși, un sfert dintre pprinții de azi ar folosi pedeapsa.
  • Cei mai mulți dintre respondenții pedepsiți și-ar fi dorit ca părinții să fie mulțumiți de ei, iar mai mult de o treime să fi fost iubiți, ascultați și acceptați. Cei care nu au fost pedepsiți s-au simțit mai iubiți si acceptați de părinții lor.

Pedeapsa emoțională (amenințări, injurii, izolare) cântărește mai mult în amintirile proaspeților părinți decât pedeapsa fizică, arată sondajul online. Pedeapsa i-a „învățat” pe copiii de ieri, deveniți părinții de azi, teama de consecințele propriilor acțiuni, determinându-i deseori să mintă sau să ascundă adevărul de părinții lor. Soluția? Mai mult de două treimi din respondenți sunt de părere că dacă ar fi astăzi în locul propriului părinte, ar încerca să-și ajute copilul să înțeleagă unde a greșit, în loc să folosească pedeapsa. Totuși, un sfert dintre părinți iau în calcul pedeapsa pentru a corecta comportamentul copiiilor.

Empatia și calmul - aliații părinților liniștiți

Dr. Laura Markham, doctor în psihologie, părinte și fondator ahaparenting.com a transmis, la începutul acestei luni, la lansarea cărții sale, „Părinți liniștiți, copii fericiți: cum să înlocuim țipetele cu conectarea” un mesaj către părinți: „Indiferent ce simte copilul, este întotdeauna de preferat să îi arătăm acestuia că sentimentele lui sunt acceptate și că pot fi exprimate, deoarece sunt ale lui. Nu este o soluție să punem în aplicare distragerea atenției de la durerea pe care o simte, pentru că în acest fel supărarea este reprimată și rămâne cu el pentru totdeauna.”

Cum se pot vindeca cicatricile emoționale? 

Pentru a nu activa procesele și comportamentele care i-au produs durere în copilărie, părintele de astăzi poate deveni un părinte conștient, prin autoanaliză constantă, poate căpăta o mai bună înțelegere asupra emoțiilor și a funcționării acestora, poate reflecta constructiv la propria poveste și poate aplica o serie de sfaturi din ghiduri de intervenție și tehnici de mindfulness pentru a recăpăta echilibrul în familie, recomandă Dr. Laura Markham, care va susține în luna noiembrie o conferință destinată părinților, la București. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului