Cresterea copilului

#dezvoltare creier #fetusi #plans bebelusi #viata intrauterina #miscari faciale

Bebelusii invata sa planga inca din timpul vietii intrauterine

Fatul isi exerseaza inca din timpul vietii intrauterine miscarile sprancenelor, a buzelor si a nasului, astfel incat sa fie pregatit sa isi exprime emotiile imediat dupa nastere. Singurul mod al bebelusilor de a comunica este prin intermediul expresiilor faciale si al plansului.

Potrivit unui studiu efectuat de oamenii de stiinta englezi - care s-au folosit de ecografii 4D pentru a urmari expresiile faciale ale fatului in uter -, bebelusii isi exprima durerea sau disconfortul inca din perioada intrauterina.

Expresiile faciale ale fatului in timpul vietii intrauterine

Astfel, prin studierea amanuntita a ecografiilor, cercetatorii au observat expresii diferite ale micutilor, de la un simplu zambet pana la miscari complexe ale sprancenelor si nasului.

Potrivit specialistilor englezi de la Universitatea Durham, zambetul este una dintre expresiile faciale simple pe care fatul le dobandeste inca din a 24-a saptamana de sarcina, in timp ce expresia faciala care indica durerea se dezvolta incepand cu a 32-a saptamana.

Prin urmare, fatul se pregateste inca din timpul sarcinii pentru durerile de dupa nastere. Toate expresiile pe care le invata in viata intrauterina le va folosi dupa nastere, pentru a le indica parintilor starile lui. De exemplu, cand ii este foame, cand nu ii place mancarea, cand ii este somn, cand il doare ceva sau cand manifesta diferite tipuri de disconfort.

Expresiile faciale sunt o dovada a dezvoltarii creierului

"Nu este clar inca daca fatul poate sau nu sa simta durere, nici daca expresiile faciale sunt manifestari ale vreunui disconfort. Nu am avut cum sa demonstram acest lucru. Tot ceea ce am putut arata este ca miscarile faciale sunt legate de maturizarea si dezvoltarea creierului", a declarat dr Nadja Reissland, coordonatorul studiului, din cadrul Departamentului de Psihologie al Universitatii Durham.

Studiul a fost realizat prin analiza ecografiilor 4D de la 15 fetusi, realizate din saptamana 24 pana in saptamana 36 de sarcina.

"Este esential pentru bebelusi sa fie capabili sa isi exprime durerea de indata ce se nasc pentru a le transmite parintilor orice tip de disconfort si de suferinta pe care il simt", a adaugat dr Reissland.

Sursa foto: jenprozeny.cz

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare