Cresterea copilului

#somn #bebelus #copil #cosmar #parinti

Bebelusul tau viseaza?

De la mici zambete la incruntari, fata bebelusului este foarte expresiva chiar si in timpul somnului. Ce se intampla insa cu micutul in aceasta perioada? Totul depinde de etapa de somn prin care trece bebelusul.

 

Somnul este impartit in doua etape: somnul activ si cel pasiv. Faza activa este caracterizata de miscari rapide ale pleoapei si este cunoscuta si ca somnul REM . Visele apar in aceasta perioada. Cea dea doua etapa, cea a somnului linistit, se imparte, de asemenea, in mai multe faze, printre care cea a somnului profund.

In urma studiilor, cercetatorii au constatat ca atat adultii, cat si bebelusii trec printr-un astfel de ciclu, de mai multe ori in perioada somnului. Mai mult, acestia au recunocut importanta fazei REM. Teoriile sustin ca REM are o legatura directa asupra dezvoltarii copilului: imaginile vizuale contribuie la dezvoltarea mentala a copilului.

Cu cat inaintam insa in varsta, cu atat etapa REM se minimalizeaza. Asadar, corpul se foloseste de etapa REM a somnului pentru a contribui la dezvoltarea bebeluslui.

 

REM si visele bebelusilor

 

Cercetatorii stiu ca adultii, dar si copiii mai mari viseaza in perioada REM a somnului. Unii dintre acestia sustin insa ca afirmatia respectiva nu este valabil si pentru bebelusi. Conform unui studiu australian, partea creierului care este activa in timpul somnului REM la adulti, nu se activeaza si la bebelusi.

Cu toate acestea, pentru ca bebelusii experimenteaza o etapa REM mult mai indelungata decat adultii, multe persoane considera ca intr-adevar, bebelusii viseaza. Unii cercetatori considera ca bebelusii viseaza inca din timpul uterului, datorita luminii pe care o vad sau a sunetelor pe care le aud /definitie/" title="AUD">aud ; astfel, visele acestora ar fi influentate de stimulii la care sunt expusi.

S-a dovedit faptul ca in jurul varstei de 3-5 ani, copiii experimenteaza deseori cosmarurile. Probabil ca si micutul tau s-a trezit de multe ori plangand in toiul noptii. Medicii merg insa mai departe cu afirmatiile si considera ca si bebelusii pot avea cosmaruri, pentru ca sunt supusi unor factori de stres , precum foamea sau faptul ca sunt lasati singuri. Atfel, visele din timpul noptii se adresaza atat lucrurilor placute, dar si celor care creeaza disconfort.

Indiferent de afirmatiile cercetatorilor, observand chipul bebelusului tau in timpul somnului iti poti da seama cu usurinta ca somnul acestuia nu este atat de linistit precum te-ai astepta, ci dimpotriva, micutul este destul de activ. Toate acestea fac parte insa dintr-o etapa normala de dezvoltare, ce se va atenua in timp, chiar din imediata perioada de crestere.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului