Cresterea copilului

#copii #somn #bruxism #parinti #dentist

Bruxismul – scrasnirea dintilor la copii

Copilul tau scrasneste din dinti in timpul noptii? Atunci micutul se confrunta cu bruxismul, unul dintre cele mai frecvente obiceiuri intalnite atat in randul adultilor, cat si in randul copiilor.

 

Toata lumea are obiceiul de a-si scrasni dintii, frecventa mai mare a acestuia ducand insa la bruxism. Stomatologii sustin ca una din patru persoane sufera de bruxism .

La copii, acest obicei se manifesta in perioada 3-6 ani si 10-12 ani. De cele mai multe ori, acesta dispare atunci cand erup dintii permanenti. Din aceasta cauza, stomatologii nu considera necesara tratarea bruxismului la copii daca acestia mai au inca dintisorii de lapte.

Totusi, bruxismul poate fi deranjant pentru persoana care doarme langa copilul tau, dar si in timpul zilei, daca micutul este angrenat in vreo activitate si automat isi scrasneste dintii.

 

Cauzele bruxismului

 

Cauzele bruxismului sunt inca discutabile, insa specialistii considera ca stresul sau hiperactivitatea pot duce la bruxism.

Printre cauzele mentionate de specialisti, se numara:

 

  • Stresul emotional, determinat de o intamplare marcanta, cum ar fi problemele de la scoala, certurile din familie, frica, durerea, frustrarea.
  • Lipsa odihnei
  • Hiperactivitatea
  • Tulburari de ocluzie – dintii nu sunt aliniati corect, mai ales in perioada de schimbare a dintilor.

 

 

Tratarea bruxismului

 

Cea mai frecventa cauza a aparitiei bruxismului la copii o reprezinta tulburarile de ocluzie si senzatia pe care o da schimbarea danturii. Pentru ca dintii de lapte se schimba dupa un anumit timp, medicii stomatologi nu trateaza bruxismul la copii, pentru ca problemele nu sunt de durata  De asemenea, acest obicei dispare de cele mai multe ori dupa aparitia danturii permanente.

Daca observi ca bruxismul nu a disparut, atunci este necesar un consult stomatologic . In functie de efectele bruxismului asupra danturii copilulu tau, stomatologul iti va recomanda tratamentul adecvat.

Una dintre metodele de combatere a bruxismului o reprezinta confectionarea unei gutiere din cauciuc moale, care impiedica frecarea dintilor intre ei. Daca situatia nu este atat de grava, atunci medicul iti va recomanda sa identifici sursa de stres care il face pe copil sa scrasneasca din dinti noaptea, sa vorbesti cu micutul despre temerile sale, sa il ajuti sa se relaxeze inainte de culcare, citindu-i o poveste, indemnandu-l sa faca o baie calda etc.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului