Cresterea copilului

#calculator #copil #televizor #camera copilului #afectare somn #afectare memorie

Calculatorul in camera copilului ii poate afecta memoria si somnul

Studiile au aratat ca micutii care folosesc calculatoarele de la o varsta frageda beneficiaza de mai multe avantaje fata de ceilalti copii. Insa atunci cand ei petrec prea mult timp in fata calculatorului, creierul lor poate fi afectat. Potrivit oamenilor de stiinta finlandezi, calculatorul si televizorul din camera copiilor ar trebui interzise, intrucat afecteaza memoria si distrug somnul.

Computerul este o arma cu doua taisuri, afirma cercetatorii nordici. Pe cat de benefic este pentru dezvoltarea copiilor atunci cand este folosit sub supravegherea adultilor, pe atat de mult rau le poate face daca se face abuz de el.

Cercetatorii Universitatii din Helsinki, Finlanda, au intrebat 353 de copii cu varste intre 10 si 11 ani despre obiceiurile lor de somn, dar si despre timpul petrecut la calculator si la televizor. La o distanta de 18 luni, participantilor la studiu le-au fost adresate aceleasi intrebari, scrie Daily Mail.


Baietii sunt mai afectati decat fetele

Dupa ce au analizat raspunsurile oferite de copii, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca micutii se culcau mai tarziu, in functie de cat timp petreceau la televizor sau la calculator. Desi a doua zi aveau scoala, copii dormeau mai putine ore decat ar fi trebuit.

Potrivit revistei BMC Public Health, cercetatorii au ajuns la concluzia ca baietii sunt cei mai afectati de calculatorul si televizorul aflate in camera. Practic, cu cat se joaca pe calculator mai mult, cu atat sunt mai obositi atunci cand vine ora de culcare. De vina sunt schimbarile hormonale cauzate de lumina ecranelor tv si de cea a monitoarelor de calculatoare.

Teija Nuutinen, cercetator din cadrul Universitatii din Helsinki, spune ca toate dispozitivele electronice ar trebui tinute in afara dormitorului copiilor. "Ei au nevoie de mai mult somn, in special in perioada pubertatii, iar studiul nostru a descoperit ca televizorul si calculatorul le afecteaza somnul. Acest lucru le poate afecta rezultatele scolare, dar si dezvoltarea comportamentala", explica specialistul.

Sursa foto: schoolfamily.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare