Cresterea copilului

#nastere #nastere prematura #riscuri nastere prematura #cauze nastere prematura

Cand risti sa nasti prematur?

Nasterea prematura apare atunci cand un bebelus este nascut mai devreme de 37 de saptamani de sarcina si reprezinta una dintre cele mai mari temeri ale unei gravide. Nasterea inainte de termen implica o multime de riscuri si complicatii pentru sanatatea fatului. Exista cativa factori de risc care pot favoriza aceasta posibilitate! Vestea buna este ca, atat timp cat ii cunosti, poti sa previi o mare parte dintre riscurile care duc la nasterea unui copil prematur!

Cauzele si riscurile nasterii premature

Multe dintre cauzele care duc la nasterea inainte de termen sunt inca neelucidate, insa medicii au reusit sa descopere cativa factori de risc care pot contribui la acest pericol in sarcina.

Istoric de nasteri premature

Specialistii au descoperit ca femeile care au mai trecut printr-o nastere prematura, in trecut, au un risc crescut sa nasca inainte de termen si in urmatoarele sarcini.

Preeclampsia

Preeclampsia este una dintre cele mai grave complicatii de sarcina si se caracterizeaza prin cresterea presiunii arteriale si a proteinelor din urina inainte de a 20-a saptamana de sarcina. Este o complicatie periculoasa pentru sanatatea fatului, putand conduce, printre altele, si la nasterea prematura a acestuia.

Este recomandat sa nu sari peste nicio vizita medicala si sa iti anunti mereu medicul daca suspectezi unul dintre simptomele asociate acestei afectiuni: umflarea mainilor si fetei, greata, cresterea tensiunii, tulburari de vedere, dureri de cap etc.

Sarcina multipla

Sarcina multipla te poate predispune la o nastere prematura, insa nu trebuie sa fie neaparat si periculoasa. Uneori, este normal ca bebelusii sa se nasca mai devreme, aproape jumatate dintre sarcinile multiple sfarsindu-se astfel.

Fumatul

Printre efectele secundare ale fumatului asupra sarcinii sunt incluse si nasterea prematura si greutatea mica la nastere a bebelusului.

Fumatul, la fel ca si alcoolul, ridica o multime de riscuri in sarcina si este indicat sa se renunte la ele inca de dinainte de a concepe bebelusul.

Infectiile recurente

Printre factorii de risc care cresc sansele unei nasteri inainte de termen se numara si infectiile recurente ale gravidei.

Infectiile urinare, vaginale sau ale rinichilor cresc sansele ca bebe sa se nasca mai devreme. In plus, daca gravida experimenteaza o febra mai mare de 38 de grade Celsius, exista riscul sa se declanseze prematur nasterea.

Varsta

Si varsta joaca un rol esential in ceea ce priveste riscul de nastere prematura. Se pare ca femeile care nasc inainte de a implini 18 ani si cele care au peste 40 de ani cand sunt insarcinate prezinta cele mai mari riscuri de a naste prea devreme copilul.

Bolile cronice

Bolile cronice, precum hipertensiunea arteriala, diabetul, sindromul de colon iritabil, bolile de rinichi sau lupusul, pot favoriza nasterea prematura a bebelusului.

Avortul anterior

In cazul in care gravida inregistreaza avorturi in istoricul medical, in special survenite in cel de-al doilea trimestru de sarcina, prezinta un risc crescut de nastere prematura. Explicatia consta in faptul ca cervixul ar putea fi afectat de interventiile chirurgicale de la avorturi si nu ar mai putea sustine sarcina pana la termen.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare