Cresterea copilului

#scor apgar #bebelus #nastere #copil

Ce este scorul Apgar?

Scorul reprezinta o modalitate simpla si eficienta de a evalua starea de sanatate a bebelusului la nastere. Astfel, in primele 60 de secunde, medicul va analiza adaptarea functiilor de viata ale copilului la viata extrauterina.
 

este o metoda de evaluare introdusa pentru in SUA, de catre doctorul Virginia Apgar , in anul 1952. De atunci, scorul este folosit in toate maternitatile din lume.

Metoda este rapida si nu implica niciun fel de durere. Copilul este evaluat in primul minut dupa nastere si apoi iarasi dupa 5 minute.

 

Testul din primul minut evalueaza cat de bine a tolerat micutul nasterea, iar cel realizat dupa 5 minute evalueaza modul in care bebelusul s-a adaptat la noul mediu. In functie de scorul obtinut, bebelusul va fi reevaluat la 10-15-20 de minute (daca micutul a avut un scor mic, atunci medicii continua sa ii investigheze starea).
 

Criteriile de evaluare sunt:
 

  • Culoarea pielii

 

  • Functia respiratorie

 

  • Tonusul muscular

 

  • Reflexivitatea

 

  • Bataile inimiii


In primul rand, medicul observa daca bebelusul respira normal. Dupa aceea, verifica frecventa batailor inimii si evalueaza culoarea pielii. Fiecaruia dintre factorii mentionati i se acorda un scor intre 0 si 2, apoi acestea se insumeaza, iar rezultatul reprezinta scorul Apgar .
 

 

Cum se interpreteaza
 

 

10 reprezinta scorul perfect, insa asta nu inseamna ca un scor de 9 sau de 8 ar trebui sa ii ingrijoreze pe parinti. Majoritatea bebelusilor primesc o „nota” buna la nastere. De asemenea, trebuie retinut faptul ca scorul Apgar nu anunta neaparat probleme de sanatate pe viitor. De aceea, chiar daca scorul la nastere este unul bun, asta nu inseamna ca bebelusul tau nu are nevoie de aceeasi ingrijre din partea ta, ca intr-o situatie in care ar prezenta un scor mai scazut.

90% dintre bebelusi obtin un intre 8 si 10. Asta inseamna ca micutul se afla intr-o stare excelenta si are nevoie doar de ingrijirile prenatale de rutina.

Bebelusii care obtin un scor cuprins intre 5 si 7 se afla intr-o conditie buna, insa intampina dificultati in a respira corespunzator. In cazul acesta, medicul va interveni cu o masca de oxigen si va freca viguros pielea bebelusului pentru a-l ajuta sa respire.

Nou-nascutii cu un scor mai mic de 5 se afla intr-o conditie care necesita interventia imediata a personalului medical. Copilul cu un scor sub 5 nu respira corespunzator, in ciuda interventiei cu masca de oxigen, iar ritmul cardiac este mai mic de 100 de batai/minut.

Cu toate acestea, majoritatea copiilor aflati intr-o astfel de situatie raspund bine la resuscitare, iar scorul stabilit dupa 5 minute sau dupa maxim 20 de minute devine mai important decat scorul Apgar din primul minut de la nastere. Prelungirea unui scor Apgar scazut la 15- 20 de minute dupa nastere anunta insa probleme in viitor de ordin neurologic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare