Cresterea copilului

#adolescent #prieteni #anturaj

Ce sa faci daca nu iti plac prietenii copilului tau

Anturajul si prietenii cu o influenta negativa asupra unui copil sunt cel mai mare cosmar cu care se poate confrunta un parinte. Adolescentul tau isi petrece toata ziua alaturi de persoane care nu iti sunt pe plac, insa nu stii cum ar trebui sa reactionezi, astfel incat sa nu iti indepartezi copilul. Iata cateva modalitati care te vor invata cum sa te comporti in astfel de situatii.
1.Nu ii judeca prietenii dupa aparente
Incearca sa mentii o atitudine deschisa si sa nu ii judeci pe prietenii copilului tau dupa modul in care acestia se imbraca sau se aranjeaza. Chiar daca le plac tatuajele sau mai au si cate un piercing sau o tunsoare cam ciudata pentru gusturile tale, asta nu insemana ca sunt niste persoane nepotrivite pentru copilul tau. Asadar, evita sa te iei de aspectul fizic si sa observi mai mult comportamentul acestora.
2.Nu ii ataca prietenii
Adolescentul se afla intr-o perioada in care are nevoie de prieteni si de a socializa, asadar risti sa il indepartezi de tine daca ii sugerezi ca prietenii lui nu sunt destul de buni pentru el. Criticandu-i pe acestia, este ca si cum ti-ai critica propriul copil.
3.Nu ii interzice sa se vada cu prietenii sai
Daca ii vei interzice sa se intalneasca cu prietenii sai, aproape sigur va gasi modalitati pentru a se opune interdictiilor tale. Adolescentii au tendinta de a-ti nesocoti sfaturile, mai ales cand vine vorba de loialitatea fata de prieteni. Majoritatea parintilor au impresia insa ca in felul acesta vor detine controlul. Daca il vei lasa insa pe copil sa isi ia propriile decizii, il vei ajuta mai mult sa devina o persoana stabila, care nu se va lasa usor influentata de catre ceilalti.
4. Primeste-i in casa ta pe prietenii copilului tau
Daca nu iti place cercul de prieteni al copilului tau, atunci adopta o altfel de strategie. Transforma-ti casa intr-o locuinta primitoare pentru acestia. Lasa-l pe copilul tau sa ii aduca la tine acasa, in loc sa bata strazile prin oras. Poarta-te prietenos si nu te baga foarte mult in activitatile acestora. Mentine insa un spirit alert si fii atent la ceea ce se intampla, pentru a avea argumente solide intr-o eventuala discutie cu copilul tau.
5. Stabileste reguli clare
Chiar daca esti un parinte permisiv, copilul tau trebuie sa urmeze regulile impuse de tine. De exemplu, are voie sa mearga la petreceri, doar daca un parinte este acolo pentru a supraveghea atmosfera.
Daca iese in oras si i-ai impus o ora la care sa se intoarca acasa, atunci aceasta trebuie respectata. Adu-i la cunostinta si care sunt consecintele nerespectarii limitelor impuse de tine. Faptul ca nu mai are voie la calculator sau nu mai are voie sa iasa in oras mai tarziu ar putea fi posibile restricitii, insa toate acestea trebuie aduse la cunostinta copilului din timp, pentru a sti la ce sa se astepte. Invata mai multe din articolul Cum sa impui reguli si limite unui adolescent.
6.Impune limite
Daca nu te simti confortabil cu prietenii copilului tau, atunci precizea-i de exemplu, locurile in care au voie sa se intalneasca. De exemplu, daca fata ta vrea sa doarma la prietena ei, atunci spune-i ca acest lucru va fi posibil doar la voi acasa. De asemenea, un loc public , in miezul zilei, fara iesiri la discoteca sau prin cluburi pot constitui o modalitate de a controla un pic situatia.
7.Incearca sa intelegi de ce copilul tau si-a ales prietenii pe care ii are
Poate ca tu privesti lucrurile altfel si nu reusesti sa intelegi ce poate vedea copilul tau la prietenii sai. O discutie sincera ar fi ideala pentru a afla cum gandeste acesta. Marturiseste-i ce anume te deranjeaza la anturajul sau si da-i acestuia ocazia de a se apara. In felul acesta, incercati sa va intelegi punctul de vedere si sa ajungeti la un compromis.
Cateodata, copiii isi aleg prietenii pentru ca ii admira si au nevoie de cineva care sa le stimuleze increderea in sine. Alteori, copiii neincrezatori sunt atrasi de acelasi gen de copii, cu care simt ca pot forma un cerc de prieteni.
8. Urmareste comportamentul copilului tau
Ceea ce ar trebui sa te ingrijoreze cu adevarat sunt schimbarile de comportament ale copilului tau. Daca observi ca adolescentul a inceput sa vorbeasca urat, si-a schimbat modul de a se purta fata de tine, ignora ceea ce ii spui, minte etc, atunci ar trebui sa iei atitudine si sa incepi sa impui limite si reguli.
Daca prietenii acestuia sunt un pic mai rebeli si consideri ca nu se potrivesc cu adolescentul tau, mai devreme sau mai tarziu ei singuri vor renunta la aceasta prietenie, pentru ca se vor plictisi de restrictiile pe care i le impui copilului tau si care se rasfrang indirect si asupra lor.
9. Implica-l pe copil in diverse activitati
Pentru a-i diversifica lista de prieteni, ocupa-te de viata sociala a acestuia, din afara scolii. Inscrie-l la diverse cursuri care ii fac placere, pentru ca astfel de ocazii ii vor oferi prilejul de a inatlni persoane diferite.
Daca acesta cunoaste o persoana care ii este pe plac, incurajeaza relatia dintre acestia, ofera-te sa o cunosti si intereseaza-te despre activitatile pe care le pot defasura impreuna, ca mersul la un film, datul cu rolele prin parc etc. Adolescentul va observa ca esti bine intentionat si va continua sa te tina la curent cu viata sa, fara a-ti ascunde ceea ce face.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare