Cresterea copilului

#psihologie pozitiva #fericire copii #educatie copii

Ce sa iti intrebi copilul ca sa il faci mai fericit

Este firesc sa iti doresti un copil fericit, care sa ajunga si un adult optimist si multumit de viata sa. Insa nu este niciodata suficient sa ii cumperi jucarii sau gadgeturi, spun psihologii. Cheia sta in modul in care il inveti sa perceapa lumea si sa se concentreze pe partile pozitive. Intrebarile de mai jos iti educa micutul aflat in plina dezvoltare sa gandeasca pozitiv si sa fie mai fericit!
 

Psihologia pozitiva se concentreaza in jurul ideii ca oamenii isi induc prin propriile forte fericirea, aceasta depinzand mai mult de obiceiuri, decat de noroc sau fatalitate. Adresand copilului tau intrebarile de mai jos, acesta va ajunge in cele din urma sa le internalizeze si sa le caute raspunsurile in permanenta, antrenandu-si astfel gandirea optimista.

Ce ti-a placut cel mai mult la ziua de azi?

Intreba-ti copilul, inainte de culcare, care au fost lucrurile frumoase care s-au intamplat in cursul unei zile. Va adormi cu zambetul pe buze si va invata sa retina partile pozitive ale experientelor traite.

Care sunt lucrurile pentru care esti recunoscator?

Recunostinta este un vector puternic al fericirii, spun specialistii. Oamenii care isi exprima gratitudinea tind sa aiba o atitudine mai pozitiva si sa fie mai multumiti de viata lor. In fiecare seara, la cina, ajuta-ti copilul sa gaseasca motive pentru care este recunoscator. Va duce obiceiul mai departe si la varsta adulta, cand va cauta mereu argumentele fericirii proprii.

Cum crezi s-a simtit el/ea?

In orice circumstanta, poti sa cultivi empatia copilului tau, intrebandu-l despre cum percepe el emotiile celor din jur. Aceasta calitate il va ajuta sa fie mai fericit, deoarece va lega relatii interpersonale mai puternice, va avea o stima de sine crescuta si va percepe cu mai multa maturitate datele realitatii.

Care sunt partile bune in aceasta situatie?

Invata-ti copilul sa interpreteze corect expresia "a face limonada, cand ti se ofera lamai". Spune-i ca atunci cand cade si se loveste, viata ii ofera o lamaie, insa, cand mami ii bandajeaza zgarietura cu un bandaj cu Spiderman, face o limonada (transforma o intamplare rea in una buna).

Cum crezi ca poti face pe cineva fericit?

Atunci cand copilul tau se simte mandru de comportamentul lui, se simte mai fericit. Oferindu-i sansa sa se gandeasca singur la o fapta buna si apoi sa o indeplineasca, ii va creste si mai mult sentimentul de a realiza un lucru maret. Implica-ti copilul in actiuni caritabile, caci altruismul este asociat in mod direct cu fericirea!

Sursa foto: wallpapersleaf.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului