Cresterea copilului

#tulburari de dezvoltare copii #dezvoltare copii #carut #plimbari in crut

Ce se intampla cand copiii sunt plimbati in carut pana la varste mari

Specialistii atentioneaza parintii ca plimbarile in carucior pana la varste mai mari ii pot impiedica pe copii sa se dezvolte atat fizic, cat si intelectual.

Carucioarele nu le permit copiilor sa interactioneze cu cei din jur si sa exploreze mediul inconjurator. Acest lucru le poate afecta atentia, echilibrul si capacitatile de coordonare.

Consecintele utilizarii caruciorului la varste mari

Expertii ii avertizeaza pe parinti ca, daca isi plimba copiii in carucioare pana la varste mari, le pot afecta dezvoltarea capacitatilor de vorbire si a abilitatilor fizice.

Dependenta de carucior si mai ales folosirea acelora care tin copilul indreptat cu spatele la parinte contribuie la reducerea timpului pe care cei mici l-ar petrece comunicand cu parintii sau observand mediul.

Utilizarea carucioarelor afecteaza pe termen lung dezvoltarea copiilor, iar efectele sunt vizibile chiar si in ceea ce priveste performantele scolare ale acestora, spun psihologii. Mai mult de atat, urmarile negative ale folosirii carutului persista pe durata intregii vieti, intrucat creierul copiilor este mai putin solicitat si, implicit, mai slab dezvoltat.

In ce conditii si pentru cat timp poti folosi caruciorul pentru a-ti plimba copilul

Medicii recomanda folosirea cu moderatie a carucioarelor pentru bebelusi. Cele pentru nou-nascuti, cel mai adesea orientate cu deschiderea catre parinte si care permit contactul vizual cu cel mic, pot fi folosite pana la varsta de 6-9 luni. Psihologii recomanda insa inlocuirea acestora, pe cat posibil, cu hamurile speciale pentru copii, care faciliteaza apropierea de mama sau tata.

Din nefericire, dupa aceasta varsta copiii castiga destul de mult in greutate, astfel ca nu mai pot fi tinuti in ham sau in bratele parintilor. Ceea ce inseamna ca intre 9 luni si 1 an, pana cand cel mic invata sa mearga si este suficient de sigur pe el, este aproape inevitabil sa nu folosesti acest mijloc de transport pentru copilul tau.

Odata ce a facut primii pasi cu incredere, copilul are mai multa nevoie de libertate pentru a se dezvolta natural si pentru a evolua, asa ca dupa aceasta varsta ar trebui sa renunti, treptat, la utilizarea caruciorului. Iar daca in primele luni ti se pare ca oboseste foarte repede, scurteaza distantele pe care le parcurgeti impreuna si ofera-i ocazia sa se opreasca pentru odihna ori de cate ori are nevoie.

De ce au nevoie copiii pentru a se dezvolta armonios

Neuropsihologul Sally Goddard Blythe a vorbit in cadrul unui eveniment dedicat dezvoltarii copiilor moderni despre efectele nocive ale caruciorului asupra celor mici, in ciuda faptului ca acesta inlesneste eforturile parintilor.

"Atentia, echilibrul si abilitatile de coordonare invatate in primele 36 de luni de viata sustin invatarea cognitiva si a fost demonstrat ca influenteaza performantele copiilor la examenele importante de mai tarziu", avertizeaza Blythe.

"Copiii au nevoie sa se miste liber si sa exploreze, indiferent daca acestea se traduc prin joaca, imbratisari, cantat, vorbit sau contact vizual", a mai punctat psihologul.

Sursa foto: dailymail.co.uk

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului