Cresterea copilului

#amintiri #neuroni #memorie copii #amnezie infantila

Ce se petrece in mintea copiilor pana la varsta de 3 ani?

Amintirile din copilarie sunt uneori greu de rememorat, iar cei mai multi adulti nu cunosc unele intamplari petrecute in primii ani de viata decat din povestile parintilor. Cercetari recente au aratat faptul ca "amnezia infantila" este cea care opreste formarea memoriei de lunga durata la copiii cu varsta de pana la 3 ani, motiv pentru care la maturitate este mult mai greu sa iti amintesti anumite evenimente din prima etapa a copilariei.

"Amnezia infantila" este cauzata de accelerarea celulelor nervoase in hipocampus, acea parte a creierului care inregistreaza evenimentele si le stocheaza ca amintiri, potrivit unor studii realizate de cercetatorii canadieni.

Pana la varsta de 3 ani, neuronii se dezvolta mult mai repede, motiv pentru care capacitatea intelectuala creste. Dar, tot din aceasta cauza, capacitatea creierului de a stoca informatii sub forma de amintiri scade.

Cand incepe copilul sa memoreze intamplari

Paul Frankland, cercetator la Spitalul de Pediatrie din Toronto, a participat la studiu si a explicat ca amintirile copiilor incep de la varsta de 3 ani, intrucat de atunci micutii pot sa-si formeze si sa-si mentina memoria de lunga durata.

Asadar, cand vine vorba despre "amnezie infantila", dezvoltarea hipocampusului joaca un rol important. Din punct de vedere biologic, rolul hipocampusului este de a stoca fiecare eveniment si de a-l pastra in creier pe o perioada lunga de timp. Insa, in primii trei ani de viata, cea mai mare energie este folosita pentru formarea noilor neuroni, prin urmare nu se mai indeplineste functia de stocare a amintirilor. Desi amintirile exista in mintea copilului, acestea sunt stocate intr-o ordine aleatorie, astfel ca micutului ii este greu sa-si aminteasca anumite evenimente ori intamplari.

Mai putini neuroni, mai multa memorie

Pentru realizarea acestui studiu, oamenii de stiinta s-au folosit de soareci. Acestia i-au invatat sa mearga printr-un labirint, pentru a afla daca dupa cateva zile isi mai amintesc traseul. La fel ca si copiii, si animalele de laborator au uitat traseul dupa cateva zile. Dar cand cercetatorii au incetinit dezvoltarea hipocampusului la soareci, acestia au fost capabili sa-si stocheze amintirile si sa-si aminteasca traseul.

Sursa foto: presstv.ir

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului