Cresterea copilului

#copii #divort #traume #parinti divortati #traume copii #provocare traume

Ce traume emotionale provoaca parintii divortati copiilor

Conform specialistului Robert Emery, autorul volumului "Adevarul despre copii si divort", este imposibil ca separarea parintilor sa nu-i afecteze pe cei mici. Stresul provine in faza initiala de dorinta copiilor de a-i reuni pe parinti si de a avea acces la amandoi in egala masura.

Ulterior, frustrarile sunt generate de petrecerea timpului preponderent cu un singur parinte, de pierderea contactului cu celalalt, de eventualele dificultati financiare post-divort etc. Din pacate, parintii divortati isi predispun deseori copiii la traume emotionale cu efecte pe termen lung.

Ce simt copiii la despartirea parintilor

In primul rand, cei mici simt suferinta unei pierderi. Nu doar ca sunt nevoiti sa renunte la unul dintre parinti sau la locuinta familiei, ci la un intreg mod de viata. De asemenea, acestia sunt incercati de teama de a ramane singuri. Daca un parinte alege sa plece, gradul de incredere al copilului scade, iar nesiguranta sa va deveni evidenta.

Se poate intampla chiar ca cel mic sa aiba un sentiment de vinovatie si sa se simta responsabil pentru neintelegerile parintilor. Va deveni confuz, pentru ca va incerca sa fie cat mai obiectiv atat cu mama, cat si cu tatal, iar acest lucru este mai dificil cu cat varsta sa este mai frageda.

Problemele emotionale si de comportament

Copiii pot deveni foarte nesiguri pe ei insisi, in cazul in care sunt supusi unei astfel de experiente. Studiile dezvaluite in cartea lui Emery arata ca lipsa de incredere si de siguranta ii va face pe cei mici sa intampine probleme de adaptare si sa fie mai tot timpul tematori.

In cazul adolescentilor, nesiguranta este completata de lipsa de concentrare la scoala si de diminuarea dorintei de reusita. Vor deveni mai neingrijiti si mai nepasatori fata de propria persoana si activitate.

Cum sa iti ajuti copilul sa accepte divortul

Asigura-te ca atat tu, cat si fostul partener, veti incerca sa-l convingeti de ideea ca are in continuare doi parinti care il iubesc si il sustin. Nu il incarca cu grijile si responsabilitatile care survin despartirii, si evita sa-i vorbesti despre impartirea bunurilor sau despre cat de greu iti va fi sa te descurci fara ajutorul partenerului.

Asigura-te ca intelege ce se intampla si ca nu isi insuseste vina pentru despartirea voastra. Daca este la varsta la care poate intelege anumite lucruri, explica-i si povesteste-i de ce s-a ajuns la divort, fara a-l denigra insa pe celalalt parinte. Nu uita ca el are nevoie de prezenta amandurora in viata sa!

Sursa foto: calmwaters.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului