Cresterea copilului

#jucarii Montessori #Montessori #chanel #Maria Montessori

Cine a fost Montessori, a doua femeie celebra dupa Chanel, despre care lumea crede ca este barbat?

Multe femei cunoscute, prezentate pe numele de familie, sunt adesea considerate barbati. Ai auzit macar o data pe sau despre cineva care a crezut mult timp ca Chanel a fost barbat. Nu, nu a fost. Un alt exemplu este Montessori, Maria Montessori, care a revolutionat educatia copiilor prin metodele ei inovatoare, actuale si astazi, si prin jucariile sale.

 

 

Nu trebuie sa fii parinte sau pedagog ca sa iti fi trecut pe la ureche expresia "jucarii montessori". Mai intai, sa iti amintim sau sa iti dezvaluim ce a facut diferit educatoarea italianca. Era doar inceputul anilor 1900, cand ea a atras atentia asupra metodelor saracacioase de educare a copiilor. Mobilierul, jucariile, programele de invatamant nu erau deloc adaptate varstelor atat de fragede ale micutilor care frecventau gradinetele si scolile primare. Maria Montessori credea ca un copil nu invata doar de la adulti, ci si in colectivitate, de la ceilalti copii, sau experimentand el insusi relatia cu mediul inconjurator, inca de la cea mai frageda varsta. Astfel, ea infiinteaza in 1907 "Casa dei bambini", o scoala in care incepe sa isi aplice ideile.

Dintre lucrurile sale pline de ingeniozitate, se folosesc si astazi acele jucarii lemn Montessori, care provoaca si dezvolta imaginatia si personalitatea copilului cu ajutorul unor obiecte atat de mici si aparent banale. Dar noua modalitate propusa de renumita pedagoga la inceputul secolului al XX-lea se baza exact pe simplitate si pe stimularea copilului de a lua decizii. Rolul parintelui sau al educatorului era doar sa ii creeze acestuia un cadru de securitate, astfel incat sa nu se loveasca, precum si atenta lui supraveghere. Cel mic trebuia lasat sa descopere singur modalitatea de rezolva un puzzle sau de a aranja piesele unui joc, de exemplu.

Jucariile care ii ajuta pe copii sa evolueze prin crearea noilor forme si observarea acestora sunt astazi, din ce in ce mai mult, si in atentia parintilor romani. In ajutorul acestora vin si antreprenorii preocupati de educatia copiilor prin metoda Montessori, cum este Livada cu jucarii. Aceasta tactica de invatare prin joc este folosita deopotriva pentru educarea copiilor de tip "homeschooling", dar si ca o completare a activitatii didactice clasice. Invatarea alfabetului cu ajutorul literelor-puzzle din lemn, invatarea cifrelor si numararea sunt mai usoare decat varianta in care lipseste cu desavarsire ilustratia si materialele auxiliare lectiilor.

Maria Montessori este, cu desavarsire, un mare nume in istoria invatamantului, la nivel mondial. Ideile si metodele sale raman atat de actuale si dupa mai bine de un secol. Ei ii putem atribui o parte din meritele pe care le are o familie care alege sa isi creasca copilul intr-un spirit independent, curajos, dar grijuliu si afectuos. Si sa nu uitam, totul e mai usor prin joc si joaca.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului