Cresterea copilului

#copil #baiat #fata #educatie

Cine sunt mai greu de crescut, baieteii sau fetitele?

Fiecare copil are propria sa personalitate, insa exista cateva caracteristici general valabile, atat pentru fetite, cat si pentru baietei. Tocmai acestea ii determina pe parintii sa se poarte diferit cu copiii lor inca de la nastere. David Stein, profesor de psihologie la Universitatea din Virginia, sustine ca, in urma testelor sale, a descoperit cine sunt mai greu de crescut. Iata concluziile acestuia.


Disciplina
De ce baietii par ca nu te asculta? Se pare ca auzul acestora nu este atat de dezvoltat precum cel al fetelor, fenomen observat inca din nastere. Diferenta aceasta se accentueaza pe parcurs ce copii se maresc. „Auzul fetelor este mult mai sensibil in ceea ce priveste identificarea nuantelor din voce, acestea putand face usor diferenta intre o dojana mai blanda sau o cearta mai zdravana”, sustine David Stein.
Asadar, fetitele pot fi disciplinate mai usor cu ajutorul intonatiei vocii, pe cand baietii sunt ceva mai tactili: pentru a se linisti, au nevoie sa vada cum tu, de exemplu, ii asezi la locul lor. De asemenea, baieteii nu sunt chiar atat de vorbareti precum fetitele, insa sunt ceva mai impulsivi, lucru ce se poate observa inca de la gradinita.
Siguranta
„In general, baietii au un temperament mai rebel si sunt mai agresivi”, sustin expertii. Riscurile si adrenalina le sunt acestora pe plac, asa ca nu trebuie sa te miri de ce casa ta a devenit mai mult un teren pentru sport si de ce micutul tau vine acasa cu noi si noi julituri. Insa faptul ca il lasi pe micutul tau sa exploreze, chiar daca acest lucru il va costa cateva zgarieturi, il va ajuta pe viitor sa fie o persoana increzatoare, stabila, care nu se lasa usor influentaat de catre ceilalti.
Daca baietilor le place sa isi asume riscuri si au numai de castigat din acest lucru, poate si fetitele ar trebui incurajate sa adopte o atitudine similara. Cel mai bine ar fi sa cauti pentru fiica ta niste activitati mai antrenante, care sa ii faca placere si sa ii elimine sentimentul de frica.
Comunicare
Inca din nastere, fetitele sunt mai interesate de culori si texturi, ca cele ale fetei umane, pe cand baieteii sunt atrasi de miscare; astfel, fetitele sunt orientate mai mult catre personalitatea fiecarui individ, pe cand baietii prefera sa observe actiunile. Din aceasta cauza, fetitele sunt mult mai pricepute in a citi limbajul non-verbal al unei persoane, ca de exemplu expresia fetei sau tonurile vocii, pe cand baietii nu doar ca invata sa citeasca mai tarziu decat fetitele, insa intampina dificultati in a-si conecta cuvintele cu sentimentele.
Chiar daca fetitele par astfel mai deschise, exista si reversul medaliei, cand acestea se transforma in tinere adolescente si te vor innebuni atat pe tine, cat si pe cei din jur, cu intrebarile lor despre absolut orice.
Cel mai bine ar fi sa o inveti pe fiica ta ca poate veni la tine in orice moment pentru a-ti cere un sfat; astfel, vei evita ca aceasta sa caute raspunsurile de care are nevoie in alta parte.
Incredere in sine
Construirea unei imagini care sa ofere incredere constituie o provocare pentru toti copiii, insa, conform cercetatorilor, fetele sunt mult mai predispuse pentru a se simti neincrezatoare in fortele proprii.
„Fetele trebuie sa faca fata presiunii exercitate de societate si de standardele pe care le impune aceasta. De aceea, in ciuda faptului ca fetitele primesc atentie pozitiva, acestea tot incearca sa isi ridice standardele pentru a fi pe placul celor din jur. In felul acesta, increderea in sine are de suferit”, sustine David Stein.
Imaginea asupra propriului corp este un lucru cu care se confrunta toata lumea, insa, atunci cand se trage linia, fetele sunt cele care au cel mai mult de suferit. Invat-o pe fiica ta sa asculte de nevoile propriului corp, fara sa urmeze diete draconice care o pot imbolnavi. Un stil de viata sanatos o va ajuta sa se dezvolte armonios, iar sportul o va invata sa isi aprecieze corpul si sa aiba incredere in sine.
Concluzia – baietii sunt mai greu de crescut decat fetitele
Baietii dau mai multe batai de cap parintilor atunci cand sunt mici, insa fetele ajunse la adolescenta reusesc sa recupereze toate momentele de calmitate pe care le-au oferit pana in acea etapa a vietii lor. Asadar daca esti parintele unui baiat neastamparat, tine minte ca vor veni si anii de liniste, iar daca ai o fetita cuminte si ascultatoare, bucura-te acum, pentru ca mai tarziu te vei confrunta cu multe dileme adolescentine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului