Cresterea copilului

#circumcizie #circumcizie nou-nascut #igiena intima nou-nascut

Circumcizia la nou-nascut

Circumcizia este o operatie de indepartare a preputului la baietei si este realizata la solicitarea parintilor. Medicii sustin ca nu exista beneficii medicale ale interventiei si ca cele care s-au vehiculat pana acum sunt considerate mituri, iar riscurile interventiei pot fi mai crescute decat avantajele. Totusi, circumcizia nou-nascutului ramane o interventie care se face in majoritatea cazurilor din considerente culturale sau religioase!
 

Ce este si cum se face circumcizia la nou-nascut?


Circumcizia reprezinta o interventie chirurgicala optionala pentru indepartarea preputului, adica a pielii care acopera varful (glandul) penisului baieteilor la nastere.

Interventia se poate face si cand copilul creste, dar medicii recomanda operatia atunci cand este nou-nascut, deoarece riscurile sunt mai mici.

Realizarea circumciziei nici nu favorizeaza si nici nu afecteaza sanatatea copilului , chiar daca exista anumite riscuri, dar si beneficii aferente acestei practici. Efectuarea ei tine mai mult de preferintele personale ale parintilor, care sunt adesea bazate pe credinte religioase sau culturale.
 

Beneficii si riscuri ale circumciziei la nou nascuti


Beneficiile circumciziei

Din punct de vedere medical, nu exista niciun beneficiu al interventiei asupra copilului. Existau in trecut cateva teorii legate de avantaje privind igiena si preventia anumitor afectiuni, insa de-a lungul timpului au fost desfiintate .
 

  • o igiena intima mai buna (este adevarat ca se poate face mai usor igiena locala daca este indepartat preputul, dar nu este adevarat ca fara aceasta masura nu s-ar putea face o igiena corecta);
  • risc scazut de sindrom al mortii subite la sugar (este doar un mit, care a fost desfiintat);
  • scaderea riscului de cancer de penis (exista un astfel de avantaj, dar este foarte mic; sansele de prevenire sunt atat de mici, incat medicii sustin ca nu merita sa se faca circumcizia pentru acest motiv, riscurile interventiei fiind mult mai mari);
  • prevenirea infectiilor sub preput (este adevarat ca baieteii necircumcisi au risc mai crescut de a dezvolta infectii sub preput, insa cu o igiena corecta, pericolul poate fi prevenit; in plus tratarea putinelor infectii care apar intr-o viata la astfel de copii presupune cateva masuri terapeutice simple si sigure);
  • prevenirea infectiei urinare (se considera ca profilaxia acestor infectii se pastreaza, in proportii foarte mici, doar in primii ani de viata ai copilului; dupa o anumita varsta, riscul este acelasi ca in cazul celor necircumcisi).


Riscurile circumciziei

Ca orice interventie chirurgicala, circumcizia ridica niste riscuri aferente, iar pe langa acestea mai exista cateva probleme cu care s-ar putea confrunta copilul de pe urma acestei masuri.

In urma interventiei pot aparea mai multe probleme:
 

  • iritatii;
  • inflamatii ;
  • infectii;
  • probleme cu penisul.


Exista, de asemenea, riscul sa fie afectati nervii existenti in varful penisului. Preputul este o zona a penisului plina de terminatii nervoase si extrem de sensibila la atingere. Acestea contribuie la cresterea placerii sexuale la barbati. In cazul in care sunt afectate in timpul circumciziei, exista riscul sa aiba probleme de natura sexuala in viitor.

Dupa realizarea circumciziei, varful penisului este expus si se freaca de chilotei si de hainele copilului. Acest lucru poate duce in timp la desensibilizarea zonei si la probleme in resimtirea placerii seuxuale la maturitate.


Foto: baby-poems.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Top