Cresterea copilului

#cresterea copilului #frati #educatie

Consecintele favorizarii unui copil in detrimentul celuilalt

De multe ori, fara sa vrei ajungi sa acorzi mai multa atentie unia dintre copii in detrimentul celuilalt. O faci fie pentru ca e mai mic si mai neajutorat, fie pentru ca in subconstientul tau simti ca iti seamana mai bine si te regasesti mai usor in actiunile lui. Asta nu inseamna insa ca nu iti iubesti copiii in mod egal!

Fratii mai mari au mereu senzatia ca fratii mai mici sunt favorizati de catre parinti pentru simplul motiv ca sunt mai mici. De aici se creeaza o serie de frustrari, care pot avea consecinte majore asupra dezvoltarii ulterioare a copilului si care pot continua pe tot parcursul vietii sale, afectand relatiile dintre parinti si copii, dar si dintre frati.

Copiii trebuie facuti sa se simta speciali in fiecare zi, sa se simta iubiti si respectati. Este adevarat ca nu toti sunt la fel, intervin diferente de personalitate, de comportament, de trasaturi, motiv pentru care nici nu pot fi tratati la fel. Insa favorizarea unuia va fi resimtita dureros de celalalt.

Devine gelos

Copilul nefavorizat se poate simti lipsit de motivatie, poate ajunge sa sufere de depresie si poate deveni furios, dezvoltand sentimente de gelozie. Copiii care se simt astfel vor face eforturi sa atraga atentia parintilor lor. In aceeasi masura, e posibil ca atitudinea lor, comportamentul lor sa se inrautateasca si sa devina astfel „oaia neagra” a familiei, pentru a atrage atentia asupra lor.

Nu se accepta pe sine

Copiii defavorizati pot intampina dificultati in a se accepta pe sine, deoarece nu se simt acceptati de parinti. Potrivit unui studiu publicat de Harvard Health Publishing, lipsa acceptarii de sine poate afecta multe aspecte ale bunastarii emotionale pana la varsta matura, inclusiv imaginea exterioara, capacitatea de a crede in sine si abilitatea de a rezista in fata criticilor.

Afectat negativ e si cel favorizat

Favoritismul nu este benefic nici pentru copilul vizat de atentia speciala a parintelui. Copiii care intuiesc ca sunt preferatii parintilor traduc uneori acest lucru printr-o permisiune de a prelua conducerea, de a deveni seful celuilalt frate, comportament care se va rasfrange inclusiv asupra relatiilor sale viitoare.

Copiii favorizati pot simti ca au drepturi si ca lor nu li se aplica regulile. Acest lucru poate afecta negativ in viitor capacitatea lor de a sustine relatii mature, romantice, dar si relatii sanatoase cu prietenii sau colegii de serviciu.

Copiii favorizati pot prezenta anxietate si insecuritate, atat in copilarie, cat si mai tarziu, care rezulta din statutul lor de copii preferati. Sunt atenti la laude si la favorurile obtinute si se tem ca le vor pierde la un moment dat, dintr-un motiv sau altul.

Rezolvarea

Copiii nu pot fi tratati in mod egal, pentru ca sunt diferiti. Ceea ce pot si trebuie sa faca parintii este sa ii trateze corect pe copiii lor, satisfacandu-le toate nevoile. Iar nevoile copiilor sunt: dragoste, afectiune si timp petrecut cu parintii lor. E important ca parintii sa actioneze in sensul acestor nevoie nu doar pentru bunastarea lor, ci si pentru relatiile ulterioare pe care acestia le vor dezvolta in viata.

Daca exista motive pentru care atentia parintilor este concentrata asupra unuia dintre frati – e mult mai mic, e bolnav – acestea trebuie explicate celorlalti. In felul acesta riscul ca acestia sa dezvolte frustrari, furii fata de fratele favorizat scade considerabil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului