Cresterea copilului

#autism #hipersensibilitate #interactiunea sociala #suprasarcina senzoriala

Copiii autisti vad miscarile de doua ori mai repede decat cei sanatosi

Copiii care sufera de autism percep miscarile de doua ori mai rapide decat cei de aceeasi varsta care nu sufera de aceasta tulburare, potrivit unui nou studiu, citat de dailymail.co.uk. Cercetatorii cred ca hipersensibilitatea la tot ce inseamna miscare este un bun indiciu asupra factorului declansator al autismului.

Anomaliile legate de vedere pot avea efecte in comunicare

Noile date ar putea explica astfel de ce unii oameni care sufera de autism sunt mai sensibili la lumina puternica si la zgomote.

"Ne gandim la autism ca la o tulburare sociala din cauza ca, adesea, copiii care sufera de aceasta conditie se lupta cu interactiunea sociala, insa cateodata neglijam faptul ca tot ceea ce cunoastem despre mediul inconjurator provine din simturile noastre. Anomaliile legate de vederea sau auzul unei persoane pot avea efecte profunde in comunicarea sociala", este de parere Duje Tadin, unul dintre cercetatorii care au luat parte la studiu, asistent profesor la Universitatea Rochester din Marea Britanie.

Copiiii cu autism s-au descurcat mai bine la teste

La studiul efectuat de cercetatorii britanici, 20 de copii cu autism si 26 de copii cu o dezvoltare comportamentala normala, toti cu varste cuprinse intre 8 si 17 ani, au fost pusi in fata unor monitoare unde au putut urmari cateva secvente video scurte in care se miscau linii negre si albe.

Apoi au fost intrebati in ce directie se miscau aceste linii. De fiecare data cand un participant alegea directia corecta, urmatoarea secventa avea o durata mai scurta de prezentare, ingreunand astfel testul.

Atunci cand un copil gresea, durata urmatorului clip devenea mai lunga. In acest fel, cercetatorii au putut sa masoare cat de repede percep miscarea copiii cu autism. Cei din urma s-au descurcat de doua ori mai bine decat ceilalti. De fapt, cel mai slab scor al unui participant cu autism a fost egal cu media participantilor care nu sufereau de aceasta tulburare.

Cercetatorii spun ca aceasta abilitate, desi vazuta ca un avantaj, in majoritatea cazurilor poate provoca o suprasarcina senzoriala. Aceasta hipersensibilitate este semnatura neurologica prin care creierul este incapabil sa atenueze raspunsul la informatia senzoriala, mai spun autorii studiului.

Sursa foto: myaspergerschild.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului