Cresterea copilului

#poluare #copii diabet #trafic intens #rezistenta la insulina

Copiii care locuiesc in zone cu trafic intens se pot imbolnavi de diabet

Traficul rutier aglomerat este responsabil cu jumatate din emisiile de azot in aer si poate reprezenta o adevarata problema pentru sanatatea copilului tau. Potrivit unor studii recente, copiii care locuiesc intr-o zona cu un nivel ridicat de poluare cauzata de autoturisme si camioane sunt mai predispusi la a dezvolta diabet zaharat.

Cercetatorii din Germania au analizat efectul aerului poluat asupra a 397 de copii. In acest sens, s-au facut masuratori asupra nivelului de poluare a aerului in zonele cu trafic intens in care locuiau copii, iar celor mici li s-au facut teste de sange.

Poluarea creste rezistenta la insulina

Acesta este primul studiu care analizeaza relatia pe termen lung dintre aerul poluat si sanatatea copiilor.

"Nivelul de rezistenta la insulina creste odata cu expunerea la aerul poluat. La aceasta concluzie s-a ajuns dupa ce s-au luat in calcul mai multi factori din viata copiilor, precum statutul socio-economic, indicele de masa corporala si fumatul pasiv", a declarat dr. Joachim Heinrich, coordonatorul studiului, potrivit "Daily Mail".

In cazul adultilor, studiile nu au stabilit o legatura intre expunerea pe termen lung la poluarea din trafic si dezvoltarea diabetului zaharat.

Cercetatorii nu se opresc aici si vor continua sa studieze progresul copiilor, pe o perioada de 15 ani. Acestia vor sa analizeze cum se comporta copiii cand devin adulti si ce schimbari apar in cazul celor care au crescut si se vor muta din zona poluata, in comparatie cu cei care continua sa locuiasca in acea zona.

Cu toate acestea, rezultatele acestui studiu sprijina ideea ca dezvoltarea diabetului zaharat la adulti poate avea origini in viata timpurie, una dintre cauze fiind expunerea la poluare.

In cazul copiilor, mecanismele pulmonare de aparare impotriva poluarii nu sunt pe deplin dezvoltate, de aceea substantele poluante pot avea o doza de pana la patru ori mai mare decat la adulti, cand ajung in plamani.

Aerul poluat, nociv pentru inima

Studii anterioare au asociat poluarea aerului cu afectiuni ale inimii si, implicit, moartea prematura. Expunerea la aerul poluat sporeste riscul de infarct si atac cerebral.

Sursa foto: theatlantic.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului