Cresterea copilului

#copii #bebelusi #limbaj #limbaj copii

Bebelusii incep sa vorbeasca mai repede decat ne-am fi asteptat

Copiii mici incep sa spuna mici cuvinte pentru a forma schelete de propozitii mai repede decat am fi crezut, potrivit cercetatorilor care afirma ca micutii de doi si trei ani incep sa se foloseasca de gramatica mai repede decat credeau pana acum pediatrii.

Este adevarat ca "mama" sau "tata" sunt cuvinte simple pe care bebelusii le pot spune chiar si de la 9 luni, insa micile propozitii vin abia mai tarziu, dupa varsta de doi ani, cand, de cele mai multe ori sunt spuse stalcit, fara legatura intre ele, formate din doua sau trei cuvinte pe care micutii le pot articula. Nu este nimic anormal in dezvoltarea limbajului copilului, insa cercetatorii au observat o tendinta de a forma cuvinte legate intre ele chiar mai devreme de aceasta varsta.


Folosesc verbe si articole

Potrivit Daily Mail, doctorul Cristina Dye, specialist in dezvoltarea limbajului din cadrul Universitatii Newcastle din Marea Britanie, a aflat ca micutii cu varste cuprinse intre doi si trei ani folosesc anumite cuvinte mai repede decat se credea. Ea a studiat 50 de copii francofoni cu varste cuprinse intre 23 si 37 de luni, reusind sa capteze zeci de mii de enunturi ale lor. Nu mica i-a fost mirarea sa constate ca ei foloseau deja "mici cuvinte", dupa cum ea insasi le-a denumit, precum articole nehotarate "o", "un", sau verbe ca "pot" si "este".


Se credea ca nu foloseau cuvinte de legatura

Dr. Dye si echipa ei au gasit un tipar de sunete, pana acum nedetectate, care inlocuiesc cuvintele gramaticale in foarte multe propozitii emise de copiii mici. "Multi dintre copiii care au facut parte din acest studiu emiteau un mic sunet, o respiratie usoara sau aveau un moment de pauza exact atunci cand trebuiau sa spuna un cuvant. Faptul ca acest sunet era intotdeauna emis la momentul potrivit in propozitie ne face sa credem ca micutii au cunostinta despre cuvinte", a declarat cercetatoarea. Ea a motivat ca anumite competente gramaticale ale copiilor sunt mai sofisticate decat s-a crezut pana acum.

Parerea generala a specialistiilor, mentinuta pe parcursul a mai multor decenii, a fost aceea ca limbajul timpuriu folosit de micuti este lipsit de gramatica, neexistand verbe si cuvinte de legatura.

"Aceasta cercetare face lumina in cazul unei parti importante in dezvoltarea copilului. Limbajul este unul din lucrurile care ne umanizeaza si, intelegand cum sa il obtinem, ne arata cat de speciali si deosebiti sunt copii", a mai spus Cristina Dye.

Sursa foto: au.lifestyle.yahoo.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului