Cresterea copilului

#studiu #catel #caine #bebelus #copil

Copiii reusesc sa inteleaga emotiile cainilor

bebelusii in varsta de 6 luni pot face legatura intre sunetele unui marait sau al unui latrat prietenos cu poze infatisand expresii ale cainilor, potrivit unui studiu publicat in editia de iulie a.c. a ziarului Development Psychology.

 

Psihologul Ross Flom, profesor la Universitatea Brigham Young din Utah , a precizat ca emotiile sunt printre primele " achizitii " ale copilului din momentul in care acesta intra in contact cu planul social.

Studiul a avut in vedere 128 de copii, impartiti in patru categorii de varsta, 6, 12, 18 si 24 de luni. Acestia nu au fost aproape deloc expusi contactului cu cateii, inainte de efectuarea testelor.

Bebelusii au fost nevoiti sa treaca prin mai multe probe. Mai intai, acestora li s-au aratat doua imagini, una infatisand un catel intr-o postura agresiva, iar a doua prezentand animalul in starea de relaxare.

In aceasta prima faza, scopul cercetatorilor era sa observe daca bebelusii prezinta vreo preferinta pentru vreuna din cele doua poze, insa nu au avut parte de nicio reactie.

Apoi, cercetatorii au adaugat imaginilor si sunetele corespunzatoare expresiei cainilor, un latrat agresiv sau un schiaun de prietenie.

In timp ce bebelusii erau expusi, simultan, atat la poze cat si la sunete, micutii de 6 luni au manifestat cel mai mult interes pentru experimentul in desfasurare, realizand o legatura intre imaginea corespunzatoare sunetului auzit. Astfel, daca bebelusii auzeau un latrat, isi indreptau privirea catre poza catelului agresiv.

Bebelusii de 6 luni, cei mai interesati de starile emotionale ale celor din jur 

Rezultatele arata faptul ca micutii din toate categoriile de varsta au fost capabili sa identifice sunetul corespunzator pozei, insa bebelusii de 6 luni nu isi mai putea dezlipi ochii de imaginile respective.

Cercetatorii au facut imediat legatura cu alte studii efectuate anterior, in care se incerca sa se realizeze o legatura intre atentia pe care o acorda bebelusii unor anumite sunete sau gesturi si capacitataea acestora de a intelege semnificatia expresiilor faciale sau a intonatiilor din voce specifice fiecarei stari de spirit.

Din aceste cercetari, bebelusii de 6 luni au iesit campioni, fiind declarati “experti” in perceperea emotiilor celor din jur, insa trebuie precizat si faptul ca acestia isi pierd abilitatea atunci cand cresc.

Care este explicatia? Bebelusii se nasc cu o multime de abilitati. Intre timp, intra in contact cu mediul inconjurator, iar acestia isi concentreaza atentia doar asupra persoanelor, nu si asupra animalelor.

Ramane de vazut daca intr-adevar rezultatele pot fi considerate relevante. Cercetatorii vin cu inca o ipoteza demna de studiat: bebelusii chiar isi pierd capacitatea de a corela expresia faciala a animalelor cu starea acestora sau pur si simplu isi manifesta observatiile intr-un alt mod?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare

Sfatul expertului