Cresterea copilului

#polen #primavara #alergie #copil #ingrijire #sanatate #parinti #medic

Copiii si alergiile de primavara

Vremea frumoasa de afara te incurajeaza sa faci plimbari lungi prin parc sau sa te joci alaturi de copilul tau. Cu toate acestea, primavara nu vine doar cu motive de bucurie. Tusea, nasul infundat, lacrimarea ochilor sunt doar cateva dintre simptomele care pot aparea in randul celor mici, anuntand o alergie la polen, una dintre cele mai frecvente alergii in anotimpul de primavara.

 


Care sunt simptomele alergiei?

 

Vei recunoaste destul de usor prezenta alergiei. Printre cele mai intalnite simptome se numara tusea, nasul infundat, lacrimarea si inrosirea ochilor, mancarimi ale pielii, dureri de cap, umflarea fete, senzatia de sufocare , dar si cea de oboseala.

In timpul primaverii, principala substanta vinovata de aparitia alergiilor este polenul. Din pacate, polenul rezista pana toamna tarziu, asa ca este foarte posibil ca micutul tau sa se confrunte cu o alergie pe o perioada destul de lunga de timp.

Este foarte important sa descoperi tipul de polen la care copilul tau este alergic . Vei observa insa ca micutul va fi deranjat de simptomele alergiei in zonele cu multa verdeata, precum parcurile. Particulele de polen sunt purtate de catre pasari sau vant prin aer, asa ca reactiile alergice pot continua si in afara zonelor verzi.
 

Printre cele mai importante surse de polen se numara polenul de arin si de alun (lunile februarie-martie), polenul de salcie, plop si ulm (martie-aprilie), polenul de frasin si de mesteacan (aprilie), polenul de stejar, fag si pin (mai) si polenul de tei (iunie).

 

Cum pot preveni alergiile de primavara?

 

Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa iti duci copilul la control la medicul alergolog. Cu ajutorul unor teste, medicul va determina care sunt substantele la care copilul tau este sensibil. Urmeaza prescrierea unui tratament, in functie de simptomele si de tipul alergiei. De multe ori insa, singurul tratament este eliminarea pe cat posibil a sursei alergene.

Iata cateva modalitati prin care poti tine sub control expunerea la sursa alergena:

 

  • In perioada de polenizare, mentine pe cat posibil geamurile inchise, atat acasa, cat si atunci cand circulati cu masina.

 

  • Limiteaza activitatile desfasurate afara, mai alea in zonele in care sunt prezenti arborii la polenul carora copilul tau este alergic. Tine cont, din nou, de zilele si intervalele orare in care nivelul de polenizare este mai ridicat decat de obicei: in cazul arborilor de primavara –dimineata, iar in ceea ce priveste arborii de vara – dupa-amiaza si pe inserat.

 

  • Nu intinde rufele pentru uscat afara, ci incearca sa le usuci pe cat posibil in interior.

 

  • Inainte de culcare, incurajeaza-l pe copil sa faca o baie; polenul poate ramane prins in haine si in par; va reusi astfel sa mai reduca, cel putin pe timpul noptii, simptomele alergiei.

 

  • Opteaza pentru aerul conditionat si purificatorul pentru aer. Pentru ca acestea sa aiba efectul dorit, adu-i aminte copilului tau sa nu isi aeriseasca dormitorul dimineata, cand nivelul de polenizare este ridicat.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului