Cresterea copilului

#copii #joaca #curatenie

Copiii si curatenia de placere

Copiii nu isi dezvolta singuri placerea de a face curatenie – acest obicei trebuie insuflat de catre parinti intr-un mod cat mai placut si distractiv. Iata cateva metode prin care il poti face pe copil sa isi doreasca sa faca ordine in casa, dar si care sunt cele mai potrivite activitati pentru acesta.


Curatenia este distractiva


Deschide postul de radio preferat  al copilului sau pune melodiile care ii plac cel mai mult si spune-i ca acela care termina o anumita sarcina pana la finalul melodiei, primeste o steluta sau un cadou. Cu cat mai multe melodii, cu atat mai multe sarcini indeplinite.


Este de preferat sa il lasi sa castige de cele mai multe ori pentru a nu se simti frustrat, dar sa il intreci cel putin o data pentru a se ambitiona mai tare.


Vorbeste-i despre importanta curateniei, despre cum il poate afecta praful nesters (boli al plamanilor, astm etc), dar si despre faptul ca mizeria si dezordinea atrage gandaci si alte insecte. Cu siguranta acest gand il va stimula sa isi mentina camera curata si sa ii placa sa faca curatenie in general.


De asemenea, daca vrei un copil ordonat, este absolut necesar sa fii un model in acest sens. Nu lasa niciodata dezordine in urma ta, iar atunci cand faci curatenie, fa-o ca la carte.


Ce activitati casnice poate face copilul


In functie de varsta pe care o are, copilul poate indeplini urmatoarele sarcini:


Curatarea jucariilor


Daca puiul tau are intre 3 si 5 ani, posibilitatile de a face curatenie sunt limitate, insa exista totusi cateva optiuni. Strangerea, ordonarea si chiar spalarea jucariilor sunt activitati care il vor responsabiliza.


Roaga-l sa stranga toate jucariile din cauciuc, plastic sau lemn si sa le spele cu ajutorul unui burete imbibat in apa si sapun lichid , dupa care sa le stearga sau sa le usuce si apoi sa le aseze la locul lor.


Ordine in camera sa


Faceti impreuna curatenie in camera sa, arata-i cum se face, cum se strang si impacheteaza hainele, cum se sterge praful, cum se aeriseste si improspateaza aerul etc. La final, roaga-l sa mentina curatenia facuta si apoi sa inceapa sa isi faca singur curatenia.


Stergerea prafului


Stergerea zilnica a prafului este o activitate destul de usoara si distractiva pentru copilul tau. „Inarmeaza-l” cu un spray special si o laveta de praf si arata-i cum se face in mod corect. Invata-l sa se fereasca sa inspire produsul de curatare chiar daca miroase bine pentru ca este toxic intr-o foarte mica masura, dar asigura-l ca praful este sters zilnic, casa va fi curata, proaspata, iar aerul respirat va fi pur.


Spalarea geamurilor si a oglinzilor


Daca are mai mult de 10 ani, ii poti permite sa spele suprafetele de sticla, dar numai in cazul in care acestea se afla la nivelul sau. De asemenea, este absolu necesar sa  ii oferi un instructaj complet, pentru a preveni accidentarea sau intoxicarea cu produse chimice.


Atentie! Curatenia nu trebuie tratata ca pe o pedeapsa pentru ca ea va ajunge sa fie o corvoada pentru copil si el va refuza sa faca acest lucru de placere sau asa cum trebuie. Un lucru facut fara placere va fi de cele mai multe ori facut incomplet sau total gresit.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului