Cresterea copilului

#divort #scoala #parinti #stres #copii

Copiii sunt stresati!

Chiar si copiii sunt stresati! O demonstreaza studii recente efectuate la Universitatea Rochester din New York, pe un esantion de 169 de minori cu varste cuprinse intre 5 si 10 ani. Rezultatele obtinute au dovedit cat de mult ii afecteaza pe cei mici starea parintilor si problemele acestora, influentandu-le sistemul imunitar si performantele in activitatile zilnice.

 

Testul de acest gen nu este unul singular.  Marian Barbu, seful Compartimentului de Igiena Scolara din cadrul DSP Iasi, a realizat, pe un esantion de cateva mii de elevi din toata tara, un “ portret robot ” al generatiei urmatoare. Din pacate, rezultatele nu au fost deloc incurajatoare. Majoritatea elevilor s-au declarat obositi, stresati, multi dintre ei prezentand chiar probleme de sanatate serioase, dintre ele mentionam hipertensiunea arteriala, probleme cu ochii, rahitism , diabet, spasmofilie , deviatii ale coloanei (regasite la peste 70% dintre elevi).

Cine ii streseaza pe copii ?

Majoritatea parintilor au tendinta sa creada ca, daca asigura copiilor toate conditiile necesare, copilaria acestora va fi automat una fericita. Tocmai stresul si problemele parintilor sunt cele care afecteaza, de cele mai multe ori, copiii. Studii recente arata chiar cum cei mici preiau aproape in totalitate starea parintilor.

De asemenea, presiunea  exercitata asupra acestora le poate induce o stare profunda de nemultumire si dezamagire. Daca parintii isi exprima adesea asteptarile, copiii pot simti ca nu au cum sa faca fata si sa atinga idealurile sau statutul parintilor. Stresul se amplifica in momentul in care in familie intervin factori importanti  precum diferite boli, certuri sau divort (chiar daca este vorba de un divort amical), iar sistemul lor de siguranta – parintii – este zdruncinat.

Pe masura ce copilul creste, nevoia de a se integra intr-un anumit grup, de a fi la inaltimea asteptatilor venite fie din partea parintilor, fie din partea prietenilor sau a profesorilor, il determina ca, la varsta critica de 18 ani, sa adopte o atitudine de instrainare, de izolare, de lupta impotriva autoritatilor si de ascundere a adevarului.

Cum putem reduce stresul? 

Cel mai important element in reducerea stresului este un corp sanatos. Alimentatia sanatoasa, bogata in minerale, vitamine si proteine, precum si odihna corespunzatoare pot imbunatati reactia copilului la stres.

Un alt factor determinant este grija parinteasca. Indiferent de varsta, copilul simte nevoia sa petreaca timp cu parintii, fie pentru a  vorbi cu acestia, fie doar pentru a  le simti prezenta in aceeasi camera. Este dificil pentru parinti ca, dupa o zi solicitanta de lucru, sa-si faca timp si pentru joaca cu copiii, insa acestia  au nevoie de maxima atentie in toate momentele zilei.

Daca parintele ii citeste o poveste inainte de culcare, dar este stresat, nervos si obosit, copilul va prelua automat aceasta stare, asa cum un zambet il va determina sa zambeasca. De asemenea, anticiparea unor probleme poate fi cruciala. Urmarirea comportamentului copilului in societate, acasa, la scoala, la joaca cu prietenii, poate oferi informatii pretioase despre starea interioara a acestuia si poate duce la identificarea si rezolvarea problemelor care  atrag dupa ele stresul inainte de a se agrava.

Din pacare, din pricina asteptarilor ridicate, mediul in care traim devine tot mai stresant, afectand in primul rand sanatatea copiilor, dar multitudinea acestor factori perturbatori poate fi usor combatuta prin echilibru, dragoste parinteasca si atentie, cu conditia ca acestea sa fie daruite zilnic.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului