Cresterea copilului

#copii #copil supradotat #inteligenta copii #copii inteligenti

Copil supradotat: cum iti dai seama daca are aceasta calitate

Un copil supradotat este un copil special din toate punctele de vedere. Fiecare parinte isi doreste sa aiba un copil supradotat cu care sa se mandreasca, dar uneori se poate intampla ca parintele sa nu isi dea seama de anumite aptitudinile speciale.

Supradotarea poate fi inteleasa gresit in anumite cazuri. Un copil supradotat are o inteligenta peste medie si este curios in permanenta. Datorita rapiditatii cu care intelege lectiile de la scoala, un copil supradotat poate deveni neatent la ore si poate sari peste invatarea materiei.

Primul impuls pentru parinti este pedepsirea si certarea copilului, insa lucrurile trebuie analizate cu mai multa atentie. Supradotarea este o calitate ce necesita o stimulare permanenta, altfel exista riscul ca ea sa se iroseasca.

Iata cateva indicii care te-ar putea ajuta sa-ti dai seama daca ai un copil supradotat.


Isi dezvolta vocabularul de la o varsta frageda

Majoritatea copiilor supradotati isi dezvolta vocabularul la o varsta frageda. In timp ce alti copii de varsta lor abia leaga cateva propozitii, copiii supradotati pot purta conversatii. Vocabularul lor cuprinde termeni mai dificili, gandirea este logica, iar vorbirea fluenta.


Au preocupari ce le depasesc varsta

Copiii supradotati sunt interesati sa acumuleze cat mai multe cunostinte, sunt pasionati de lucruri ce tin de filozofie, istorie, Univers si pun o multime de intrebari. Ei au motivatii intrinseci, sunt perfectionisti si se comporta precum niste mici savanti.


Sunt sensibili

Majoritatea copiii supradotati sunt sensibili si se pot supara cu usurinta din motive aparent minore. Pana si zgomotul excesiv ii poate deranja.


Sunt talentati, atrasi de arte

Copiii supradotati pot avea talente artistice desavarsite, insa acestea trebuie descoperite. Un copil de 9 ani poate canta la pian chiar mai bine decat un tanar de 18 ani, care a studiat acest instrument ani la randul.


Au un IQ peste 145

Testele de tip IQ iti pot arata daca ai un copil supradotat. Un scor peste 130 arata ca ai un copil cu abilitati peste media varstei, iar un scor peste 145 arata ca ai un copil supradotat.

O inteligenta exploatata in mod corespunzator, poate ajuta copilul supradotat sa exceleze, dar fara sustinerea familiei, micile genii se pot pierde in multime.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului