Cresterea copilului

#educatie #scoala #copil #parinti

Copilul si rezultatele slabe la invatatura

Prima nota mica a copilului poate fi o experienta neplacuta pentru tine, insa modul in care reactionezi va determina si actiunile acestuia. Incearca sa te mentii rational si sa actionezi inteligent, astfel incat sa iti motivezi copilul pentru a avea o situatie scolara mai buna.

 

 

Pasul 1. Pastreaza-ti calmul

Daca decizi sa instaurezi frica in mintea copilului tau, atunci ai sanse mari ca acesta sa nu reactioneze pozitiv si sa invete, in consecinta, mai bine, ci dimpotriva. Copilul tau se va simti amenintat si ii va veni cel mai usor sa se inchida in sine, fara sa iti vorbeasca despre probleme pe care le are la scoala sau care sunt adevaratele motive pentru care a luat o nota mica.

Ideal ar fi ca acesta sa nu vina de la scoala si sa ii fie frica sa iti marturiseasca daca are rezultate mai proaste. Cum vei sti altfel, sa gasesti solutii pentru situatia sa scolara? Chiar daca primul impuls este sa il certi, atitudinea prea aspra il va impinge catre furie si revolta.

Pasul 2. Fii o prezenta activa in educatia copilului tau

Nota proasta a copilului tau ar trebui sa iti traga un semnal de alarma. Daca pana acum nu erai implicat in educatia acestuia, este timpul sa te informezi mai mult despre ce anume are de facut la scoala copilul tau.

Nu conteaza atat materiile pe care le are la scoala, ci modul in care acesta se comporta in clasa, daca este o prezenta activa, la ce materii intampina dificultati si care sunt modalitatile prin care reuseste sa asimileze cel mai repede cunostinte. Toate acestea te vor invata cum sa il ajuti pe copilul tau si acasa, la teme sau la alte activitati optionale si te vor face sa intelegi mai bine de ce acesta ia note mici la o anumita materie.

Pasul 3. Foloseste-te de logica

Retine faptul ca ai in fata ta un copil, asa ca oricat de matur vei dori sa ii vorbesti, totusi trebuie sa tii cont de varsta acestuia si de puterea sa de intelegere. Este foarte important sa asculti argumentele copilului tau. Majoritatea vor da vina pe profesori, totusi, chiar si in acest caz, ii datori celui mic sa il asculti.

Din modul in care vorbeste iti vei da usor seama daca minte si, cel mai important, vei afla ce anume simte in legatura cu cele intamplate. Dupa ce l-ai ascultat, ii poti raspunde cu calmitate astfel incat copilul tau sa isi asume responsabilitatea pentru ceea ce face.

Nu exclude insa niciun argument al acestuia inainte sa il verifici. Fiecare profesor are metode diferite, iar motivul pentru care copilul tau ia note mici nu este neaparat din cauza faptului ca nu invata. Asigura-te ca i-ai explicat copilului faptul ca este dator sa invete, in primul rand pentru viitorul sau si nu pentru a-ti face tie pe plac. Asigura-l ca il vei ajuta la materiile la care intampina dificultati si asigura-te ca te tii de cuvant.

Pasul 4. Consecinte, nu pedepse

Nu il pedepsi pe copilul tau pentru notele proaste, ci invata-l ca pentru fiecare greseala exista si consecinte. De exemplu, daca nu se descurca la o anumita materie, atunci va trebui sa dedice mai mult timp acelui obiect. Explica-i faptul ca nu este vorba despre o pedeapsa, ci o consecinta logica pentru o materie la care nu se descurca prea bine. Indiferent de metoda, incearca sa formulezi totul cu calm si rabdare, pentru ca ai mai multe sanse sa fii inteles si sa observi imbunatatiri la situatia scolara a copilului tau.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului