Cresterea copilului

#ochelari de soare #raze ultraviolete #control oftalmologic #vedere

Copilul tau are nevoie de ochelari de soare?

Prea multa expunere la razele UV, in special la lumina soarelui reflectata in nisip sau apa poate duce la aparitia bolilor cronice la nivelul ochilor. De aici apare nevoia de ochelari de soare cu filtru UV si cu lentile care sa respinga reflexiile soarelui.

Studiile de specialitate au demonstrat ca expunerea excesiva la raze UV poate fi daunatoare si poate provoca arsuri la nivelul corneei, mai ales daca este vorba de reflexia soarelui in apa, nisip, zapada sau pavaj umed.

Din fericire, copiii nu sunt lasati sa petreaca mai mult de 3 ore in bataia directa a soarelui, asa ca intr-o anumita masura sunt protejati de aceste pericole, insa ochelarii de soare sunt obligatorii, chiar daca este vorba de o simpla plimbare afara, in timpul verii. De asemenea, trebuie sa stii ca razele UV, care pot dauna ochilor, sunt prezente in realitate chiar si atunci cand afara este innorat .

Iata ce trebuie sa ai in vedere atunci cand alegi o pereche de ochelari pentru copilul tau:
 

  • Opteaza pentru lentile cu 100% protectie impotriva razelor UV;
  • Asigura-te ca ochelarii i se potrivesc ca forma si ca marime, insa tina cont si de parerea lui daca vrei sa ii poarte;
  • Incearca sa achizitionezi o pereche de ochelari rezistenti, cu rame confectionare dintr-un material care sa nu se rupa si lentile care sa nu se sparga sau zgarie la prima cazatura .

Sfaturi utile

Evita sa cumperi ochelari de la magazinele alimentare sau cosmetice deoarece acestia sunt de proasta calitate si pot provoca arsuri la nivelul corneei. De preferat este sa ii cumperi de la magazinele sau cabinelete oftalmologice, chiar daca au preturi mai ridicate. Nu uita ca sanatatea copului tau este mai importanta decat orice.


Un toc in care sa isi tina ochelarii ar fi de mare ajutor, la fel si o bucata de fibra cu care sa stearga lentilele atunci cand este cazul. Poti fi tentat sa optezi pentru pielea de caprioara, insa aceasta, in timp, matuieste lentilele, asa ca nu este recomandata.

Ai rabdare cu el – unii copii nu suporta sa simta ochelarii pe nas si le poate lua de la cateva ore pana la cateva zile pana se obisnuiesc, asa ca incearca sa il intelegi si sa ii usurezi situatia.

Pe langa ochelarii de soare este bine sa:
 

  • Il obisnuiesti sa poarte o sapca sau o palarie care sa blocheze accesul razelui soarelui care zona ochilor;
  • Il inveti sa evite sa se uite fix in soare, chiar si atunci cand poarta ochelari de soare;
  • Eviti sa il lasi sa stea afara in intervalul orar 10 – 16;
  • Il obisnuiesti sa poarte ochelari de soare chiar si atunci cand sta sub umbreluta pentru a evita sa strea incruntat din cauz aluminii prea puternice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Top
Top