Cresterea copilului

#copii #televizor #teama

Copilul tau si frica de intuneric

Frica de intuneric este foarte des intalnita la copiii de toate varstele, iar aceasta senzatie neplacuta apare din varii motive. Din pacate, aceasta frica dezvolta un sentiment de nesiguranta care il poate impiedica pe micut sa faca anumite lucruri sau sa se simta in siguranta chiar in propria casa.


Parintii sunt cei care il pot ajuta pe copil sa scape de aceasta temere, asadar iata cateva idei:


Vorbeste cu el


Asculta ce are de spus si explica-i ca nu are de ce sa ii fie teama de intuneric , cu atat mai mult in casa unde nu sunteti decat voi. Spune-i ca si tu si sotul tau v-ati confruntat cu aceasta frica in copilarie, insa v-ati convins ca de fapt nu ati avut niciun motiv sa o faceti. Aceasta conversatie il va ajuta pe copil sa se calmeze si sa nu vada situatia ca pe un lucru rusinos, care i se intampla doar lui.


Nu il certa


Cearta si reprosurile nu sunt solutii pentru problema copilului tau. El are nevoie de intelegere si vrea sa stie ca orice s-ar intampla, parintii vor fi intotdeauna alaturi de el. Asadar, daca iti spune ca nu vrea sa doarma singur pentru ca ii este teama de intuneric, nu tipa la el si nu il forta sa faca voia ta.


Nu face glume pe seama lui


Este foarte important sa nu razi de faptul ca ii este frica si, mai mult decat atat, sa nu faci glume care sa il sperie si mai tare. Evita expresiile de genul „daca nu esti cuminte te inchid in camera ta unde este intuneric si vin monstrii sa te manance” sau „in noaptea asta dormi singur incuiat in camera ta” sau altele asemanatoare cu ajutorul carora vrei sa tii copilul sub control.


De asemenea, roaga-i pe bunici sau persoanele cu care copilul are contact sa nu ii spuna povesti care sa il infioare si sa nu il sperie cu astfel de glume sau amenintari. Acest lucru nu va face decat sa ii sporeasca teama si sa fie mult mai convins ca intr-adevar exista ceva rau in intuneric. Este de datoria parintilor sa il convinga pe copil ca intunericul nu este echivalentul filmelor de groaza.


Mentine o lumina slaba


Daca micutul insista sa doarma cu tine sau cu sotul tau si evita pe cat posibil camera lui, incercati un armistitiu : aprinde o veioza cu o lumina slaba in camera lui si eventual lasa-l sa asculte muzica de adormit copii (in surdina). Nu te gandi ca se va obisnui sa adoarma doar in acest fel, ci gandeste-te mai degraba ca este un fel de a-l ajuta sa scape de problema.


Eventual poti lasa usa intredeschisa la camera lui pentru a se simti in siguranta si pentru a se simti mai aproape de voi.


Atentie la programele de la TV


Nu iti "uita" copilul in fata televizorului cu telecomanda la indemana. Psihologii sustin ca acest lucru poate face foarte mult rau oricarui copil si ca filmele sau desenele nepotrivite ii pot afecta imaginatia intr-un mod negativ.  Alege cu multa grija programele la care el are voie sa se uite si evita pe cat posibil desenele cu monstrii, dar si filmele care contin scene inspaimantatoare.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului