Cresterea copilului

#responsabilitate #copii #copil

Copilul tau, singur acasa?

In trecut copiii ramaneau singuri acasa inca de la varste foarte fragede, din cauza lipsei optiunilor,  dar si pentru ca parintii nu erau atat de protectori pe cat sunt acum.  De asemenea, un alt motiv pentru care copiii nu mai raman acum singuri acasa este faptul ca acum exista mai multe pericole si mai multe tentatii la care acestia sunt expusi.


Totusi, exista un anumit moment in care trebuie sa ii dai copilului putina libertate si sa incepi sa il inveti sa stea singur acasa . Totusi, acest lucru nu trebuie facut brusc si fara o mica instruire inainte. Iata cateva sfaturi de care trebuie sa tii cont inainte de a face acest pas.


Discuta cu el


Daca a trecut de varsta de 7 ani, copilul este suficient de mare pentru a ramane singur acasa si pentru a intelege motivele pentru care faci acest lucru. Explica-i ca are varsta potrivita pentru a ramane acasa, fara vreun  adult in preajma si ca majoritatea copiilor de varsta sa fac acest lucru. Intreaba-l daca ii este frica si ce anume il sperie, iar apoi incearca sa il linistesti, oferindu-i argumente solide.


Ofera-i sarcini de indeplinit


Pentru a nu se plictisi si pentru a evita sa se gandeasca la lucrurile care nu ii plac, care il sperie si il nelinistesc, fa-i o lista cu lucruri de facut inainte ca tu sa pleci de acasa. Roaga-l sa iasa afara cu catelul, sa schimbe apa la pesti, sa isi faca temele, sa o sune pe bunica, iar apoi, are voie jumatate de ora la desene animale si la calculator .  In acest fel, copilul va simti ca timpul se va scurge foarte usor si va incepe sa se bucure de timpul pe care il va petrece singur in casa, mai ales ca se va simti independent, chiar si pentru cateva ore.


Stabiliti un program


Spune-i foarte clar ca el va ramane singur in casa doar intr-un anumit interval orar si ca imediat dupa ora stabilita, va veni cineva acasa. Totusi, spune-i ca exista posibilitatea ca acel membru al familiei sa vina mai devreme, dar si sa intarzie un pic mai mult decat este prevazut, insa garanteaza-i ca va fi sunat si anuntat atunci cand intervine ceva.


Atentioneaza-l asupra pericolelor

  • Inainte de  a pleca de acasa, stabileste un set de reguli impreuna cu el, printre care:
  • Nu are voie sa spuna nimanui ca este singur acasa (nici macar cuiva care suna la telefon)
  • Nu are voie sa deschida usa nimanui
  • Daca cineva incearca/forteaza usa, lasa-i la indemana numarul de telefon al unui vecin care poate veni sa verifice situatia
  • Daca iese din casa, sa incuie usa cu cheia, atat cand pleaca, dar si atunci cand se intoarce si sa verifice ca usa este inchisa
  • Sa nu lase apa deschisa, dar nici televizorul, computerul sau aragazul
  • Sa nu se joace la prize sau la alte obiecte la care se paote curenta (in spatele televizorului, la calculator, la radio, veioza etc).
     

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului