Cresterea copilului

#cosmaruri #somn #cosmaruri copii #vis urat

Cosmarurile la copii

Este inca incerta varsta de la care copiii incep sa viseze, insa cosmarurile apar cu siguranta atunci cand copilul incepe sa inteleaga anumite lucruri care se intampla in jurul sau, cand vede anumite imagini (chiar si din desene animate) care il afecteaza inrtr-un mod negativ sau atunci cand parintii il ameninta cu “bau-bau” sau cu intunericul.

Mintea unui copil proceseaza informatiile si uneori le dramatizeaza mai mult decat ar trebui, inflorindu-le pana la epuizare , de obicei atunci cand sunt in pat, inainte de culcare, mai ales daca lumina este stinsa.
 

Cand apar cosmarurile?


De obicei, copiii au cosmaruri in timpul etapei de somn in care creierul este foarte activ si sorteaza experientele si informatiile acumulate de obicei in timpul zilei care tocmai s-a incheiat. De asemenea, cosmarurile apar ca reactie a copilului la imaginile vazute in ultima perioada la televizor sau in viata reala. Este vorba despre imagini care l-au marcat intr-un mod negativ si si-au lasat aprenta asupra sa.

Aceasta parte a somnului poate fi recunoscuta dupa miscarea rapida a ochilor, miscare care se vede chiar si cu pleoapele inchise.

Partea terifianta pentru copii este ca atunci cand se trezesc din somn, cosmarul este proaspat si poate parea real, motiv pentru care au tendinta sa planga, sa tipe dupa ajutor. Abia dupa varsta de 5 – 6 ani copiii incep sa inteleaga de fapt ce inseamna un cosmar , sa faca diferenta intre realitate si un simplu vis. Acest lucru insa nu impiedica si senzatia puternica de frica pe care o au.
 

Cum sa stimulezi visele frumoase


Parintii nu pot preveni aparitia cosmarurilor, insa ii pot ajuta pe copil sa aiba un somn linistitor si pot stimula aparitia viselor placute. Iata cateva sfaturi in acest sens:

  • Ivata-l pe copil sa respecte un orar si stabileste aceeasi ora de culcare in fiecare seara, fara exceptii.
  • Stabileste o rutina care sa il faca pe copil sa se simta linistit si in siguranta. Acest lucru poate include o baie in timpul careia se poate juca, o lectura scurta (sunt de preferat povestile usoare, fara evenimente neplacute).
  • Lasa o lumina slaba aprinsa pana cand se obisnuieste sa doarma singur si se simte in siguranta.
  • Invata-l sa aiba o jucarie preferata, alaturi de care sa doarma si cu care se simte in siguranta.
  • Evita filmele, povestile sau imaginile dramatice, care il pot influenta, mai ales inainte de culcare.

 

Ce trebuie sa faci dupa un cosmar


Linisteste-l pe copil, explica-i ca a fost doar un cosmar si ca nu i se poate intampla nimic, niciodata. Mentioneaza-i ca toata lumea are cosmaruri, chiar si mami si tati , dar ca fac parte dintr-un roces natural al creierului nostru.

De asemenea, intreaba-l ce a visat si incearca sa descoperi sursa cosmarului pentru a preveni contactul copilui cu aceasta.

Eventual, daca este foarte speriat, spune-i ca poate dormi cu tine, dar numai in seara respectiva, pentru a se convinge ca totul este in regula.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare