Cresterea copilului

#adolescenta #dereglare hormonala #sexualitate

Cu ce probleme se confrunta adolescentele

Adolescenta este o perioada destul de grea in viata unei fete deoarece este momentul in care incepe sa se dezvolte, sa lase in urma copilaria, sa isi puna anumite intrebari despre viitor si sa se confrunte cu foarte multe presiuni. Iata cateva dintre problemele cu care se confrunta fetele adolescente .
 

Aspectul fizic


Imaginea corporala este o problema cu care se confrunta cel putin 90% dintre adolescente. Oricat de frumoase si slabe ar fi, tot isi dezvolta o serie de complexe, de multe ori de neinteles de catre adulti.

Este foarte posibil ca odata cu pasirea in adolescenta, sa acumuleze cateva kilograme din cauza schimbarilor hormonale, sa li se para ca au sanii prea mari sau prea mici pentru varsta pe care o au sau sa isi doreasca sa faca anumite schimbari de imagine.

Ca si parinte, este recomandat sa o asculti, sa ii permiti sa iti spuna tot ce are pe suflet si sa ii oferi tot sprijinul tau. Daca are probleme cu kilogramele in plus, ofera-i un abonament la sala de fitness, daca nu se simte frumoasa, mergi la ea la cosmetica si la coafor pentru a se tunde si pensa. Aceste schimbari o vor ajuta sa se simta mai bine in pielea ei.
 

Aparitia menstruatiei


Cele mai multe fete incep sa aiba menstruatie in momentul adolescentei, iar aceasta perioada poate fi una destul de confuza si stresanta. In plus, este posibil ca adolescenta sa se confrunte cu stari de anxietate si teeama cu privire la ce se intampla in corpul ei.

Este important ca mama sa discute cu fiica ei si sa ii explice pana in cele mai mici detalii ce inseamna menstruatia, ce schimbari urmeaza sa mai intervina (crampe, schimbari de dispozitie, marirea sanilor etc). Permite-i sa aiba acces la informatiile referitoare la aceste modificari pentru a realiza ca ceea ce se intampla este perfect normal.
 

Dorinta sexuala


Oricat de greu iti va fi sa recunosti, adolescenta va incepe sa aiba impulsuri sexuale si sa priveasca baietii intr-un mod diferit fata de cum a facut-o pana acum. Este un lucru absolut natural, iar datoria si responsabilitatea ta in calitate de parinte este sa discuti cu ea si sa ii explici ce anume implica inceperea unei vieti sexuale, care sunt metodele de protectie si care sunt riscurile unui contact sexual neprotejat.

Bolile venerice sunt o problema reala si grava, iar sarcina nu este o optiune la o varsta atat de frageda, asa ca o discutie te poate salva de parerile de rau care pot sa apara mai tarziu.

Chiar daca ti se poate parea stanjenitoare o astfel de discutie, este bine sa nu o amani, ci sa o pui pe adolescenta in garda referitor la pericolele care se ascund dincolo de placerea actului in sine.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului