Cresterea copilului

#bona #copil #vacanta #nou-nascut #mama #parinti #baby sitter

Cum alegi bona perfecta

Sosirea pe lume a unui nou-nascut constituie un prilej de bucurie, dar impune totodata schimbarea ritmului de viata si modificarea programului parintilor in functie de necesitatile micutului. Femeile din ziua de azi beneficiaza de un nou statut, incercand sa imbine cu succes cariera cu viata de familie. De aceea, proaspetele mamici apeleaza tot mai des la serviciile unei bone sau ale unui baby-sitter .

 

 

Bona sau baby-sitter?

Se face frecvent o confuzie intre termenul de bona si cel de baby-sitter. Bona este acea persoana care are grija de copil, avand un program full-time sau chiar locuind impreuna cu familia, ca bona interna.

In schimb, baby-sitter-ul are grija de copil doar ocazional, in week-end-uri, vacante sau in orice moment in care parintii ii solicita serviciile.

Cum trebuie sa fie bona ideala?

Bona ideala este persoana care corespunde cel mai bine cerintelor tale, nevoilor copilului tau si in care poti avea incredere. Pentru a alcatui profilul bonei perfecte, gandeste-te mai intai ce anume vrei de la persoana angajata, cat timp vrei sa petreaca cu copilul tau si care ii sunt indatoririle in casa.

De exemplu, ii poti cere bonei sa iti aduca copilul de la scoala sau gradinita. Tot aceasta il poate supraveghea pana la ora la care te intorci tu acasa sau poate ramane si in cursul noptii. Daca doresti, bona il poate ajuta pe micutul tau la rezolvarea temelor, il poate duce in parc sau la alte activitati extrascolare stabilite in prealabil de tine.

Exista bone care iti pot da o mana de ajutor si tie, in gospodarie sau la cumparaturi. Ii poti cere bonei sa iti gateasca sau sa efectueze un menaj usor prin casa.

In alegerea bonei trebuie sa tii cont si de personalitatea si varsta copilului tau. Daca ai un copil mai mic, e ideal ca bona angajata sa fie o persoana mai tanara, cu o conditie fizica buna, pentru a face fata energiei unui copil. Pentru ca, la cei mici,  riscul accidentarii este foarte ridicat, ar fi indicat ca bona sa stie si cunostinte de prim ajutor.

In cazul scolarilor, ai nevoie de o persoana care sa aiba cunostintele necesare pentru a-l supraveghea si corecta temele. Ai putea apela la un fost cadru didactic, asigurandu-te astfel ca persoana angajata va sti cum sa gaseasca metodele de invatare potrivite copilului tau. Totul depinde foarte mult si de temperamentul acestuia si cat de receptiv este la o noua persoana.

Exista parinti care solicita bonelor cunoasterea unei limbi straine, cunostinte de muzica sau de dans, si deprinderea copilului cu bunele maniere . Trebuie sa tii insa cont de faptul ca orice gen de cerinta se va reflecta in salariul cerut.

Cum angajezi bona perfecta?

Poti sa faci recrutarea prin intermediul unei agentii specializate, te poti informa folosind anunturile din ziar sau poti cere o recomandare de la rude sau prieteni.

Indiferent de optiune, trebuie sa verifici foarte bine toate datele referitoare la persoana pe care doresti sa o angajezi, dar si pe cele ale persoanei de contact.

Daca este vorba de o agentie, asigura-te ca functioneaza legal, iti elibereaza factura si chitanta, iar pretul cerut este cel mentionat in anunturi sau brosuri.

Ziarele pot contine multe erori, intrucat nu se fac responsabile de integritatea persoanelor cu care intra in contact sau veridicitatea anunturilor. Cu cat verifici mai bine bona pe care doresti sa o angajezi, cu atat mai mult iti vei sti copilul in siguranta. De la regula aceasta nu fac exceptie recomandarile rudelor sau prietenilor. Copilul tau este cel mai important!

Nu ezita sa soliciti un CV si sa ceri recomandari. Asigura-te ca toate datele mentionate sunt adevarate. Afla mai multe despre statutul social al bonei, mediul in care traieste, familie si situatia financiara. Bona trebuie sa fie o persoana care intr-adevar iubeste copiii si este mereu cu zambetul pe buze, asa ca nu ezita sa iti faci o lista cu intrebari care te vor ajuta sa iti formezi o parere despre cine este si cum este aceasta.

Analizele medicale sunt de asemenea foarte importante. Roag-o pe bona sa iti prezinte un examen medical recent si o evaluare psihologica . Ai nevoie de o persoana echilibrata din punct de vedere emotional, care sa nu faca abuz de autoritate si sa nu incerce sa te substituie.

Testul cel mare este insa intalnirea cu copilul. Observa cu atentie reactiile acestuia, atat la primul contact, cat si pe termen lung. Daca copilul devine retras in prezenta bonei, se fereste sau evita sa o vada, acesta este in mod sigur un semnal de alarma. Daca doreste sa o revada, se ataseaza de bona si este vesel in preajma ei, atunci inseamna ca ai facut o alegere potrivita.

Indiferent de optiune, in momentul in care optezi pentru serviciile unei bone, trebuie sa fii constienta ca iti lasi copilul in mainile unei persoane straine, de aceea este necesar sa iti iei metode de precautie si sa te asiguri ca bona aleasa prezinta incredere, dragoste pentru copil si rabdare fata de nevoile acestuia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului