Cresterea copilului

#nervi #copii #jucarii #televizor #insistente #diversiune

Cum calmezi crizele de nervi ale copilului

Crizele de nervi la copii apar frecvent in jurul varstei de 4 ani, cand cei mici incearca sa se impuna in fata deciziilor luate de parinti. Specialistii sustin ca nu exista motive serioase de ingrijorare, insa, daca si tu ai un junior cu personalitate puternica, poti lua cateva masuri pentru a-i calma iesirile nervoase.

Psihologii au explicat faptul ca un copil face o criza de nervi fie acasa, atunci cand pus sa indeplineasca o sarcina, fie in public, cand isi doreste cu incapatanare un obiect si nu-l primeste. Indiferent de locul in care se manifesta criza de nervi, trebuie sa gestionezi situatia cu calm si incredere.

Nu ceda insistentelor copilului

Daca juniorul tau face o criza de nervi in magazin si iti cere sa-i cumperi o jucarie pe care nu ti-o permiti, incearca sa nu cedezi in fata insistentelor. Prin criza de nervi, copilul incearca sa te manipuleze si sa te determine sa ii faci pe plac, doar ca sa scapi de tipetele lui. Daca ii cumperi jucaria, isi va da seama ca esti vulnerabila si va recurge la crize de nervi si data viitoare.

Psihologii sustin ca nu trebuie sa raspunzi provocarii prin cearta, ci printr-un ton calm. Explica-i de ce nu poate avea jucaria si promite-i ca daca va fi ascultator il vei rasplati in alt mod. Vei observa ca ai sanse mari sa il calmezi rapid.

Ignora-l cand este nervos

Cand esti acasa si iti rogi copilul sa nu se mai joace la calculator sau chiar indraznesti sa il iei din fata monitorului impotriva vointei lui, criza de nervi se poate manifesta instant. Cand copilul este nervos, partea creierului care controleaza rationamentul nu functioneaza normal, de aceea copilul nu raspunde la nicio metoda de calmare.

In acest caz, cea mai buna solutie este sa-ti ignori juniorul, sa il lasi singur pentru cateva momente. Cand va vedea ca nu nu este bagat in seama, se va calma singur.

Creeaza o diversiune

Imediat ce observi ca juniorul tau este pe punctul de a avea o criza de nervi in public, este bine sa creezi o diversiune. Daca esti in magazin si incepe sa planga ca vrea o jucarie, distrage-i atentia si intreaba-l daca ar vrea sa vina cu tine la raionul de inghetata. Astfel, inlocuiesti jucaria cu un lucru care ii place la fel de mult, dar care nu il va determina sa aiba o iesire nervoasa.

Daca se intampla ca micutul sa aiba o criza de nervi acasa, cand il iei din fata televizorului, distrage-i atentia si spune-i ca ai gasit jucaria pe care o cauta de mult timp. Dornic sa primeasca jucaria pierduta, va uita de criza de nervi.

Sursa foto:kidspot.co.nz

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului