Cresterea copilului

#copii #alimentatie sanatoasa #alimentatie sanatoasa copii

Cum formezi obiceiurile alimentare sanatoase ale copilului

Deprinderea obiceiurilor alimentare sanatoase se face inca din primii ani de viata ai copilului.

Rolul parintilor este acela de a-i indruma si de a le oferi celor mici sfaturile potrivite pentru ca acesta sa aleaga anumite produse alimentare si sa isi modeleze o serie de preferinte culinare. Astfel, se pot forma mult mai usor o serie de obiceiuri alimentare sanatoase.

Iata ce trebuie sa faci pentru ca micutul tau sa creasca puternic si sanatos.

1. Lasa-ti copilul sa te insoteasca la cumparaturi

Pentru a-l familiariza cu ceea ce inseamna hrana sanatoasa, ar fi bine sa iti lasi copilul sa te insoteasca la cumparaturi. In acest mod ii poti explica de ce unele alimente trebuie evitate si vei avea o responasbiltate mai mare cand vei umple cosul de cumparaturi. Alege doar produse proaspete, explica-i cum se poate verifica data de valabilitate si descurajeaza-i alegerile nesanatoase. Cumpara fructe si legume de sezon, cu ajutorul carora sa pregatesti retete cat mai variate.

2. Solicita ajutorul copilului in bucatarie

Indiferent de varsta sa, copilul iti poate oferi putin ajutor in bucatarie. Chiar daca nu-l vei pune sa toace legume sau sa framante aluatul, ii poti solicita ajutorul in sarcinile simple. Incet, incet, micutul tau va deprinde tainele gatitului si va intelege cata satisfactie iti ofera o masa pregatita acasa fata de una luata la restaurant sau, si mai grav, fata de o masa cu produse semipreparate.

3. Nu iti stresa copilul si nu-l face sa se simta vinovat pentru cat mananca

In perioada de crestere, copiii au comportamente alimentare oscilante. Daca intr-o zi mananca tot din farfurie si chiar cere o a doua portie de mancare, s-ar putea ca in ziua urmatoare sa refuze orice ii vei pune in fata. Acest comportament nu trebuie sa te determine sa iei masuri radicale si sa il pedepsesti. Nu trebuie sa il faci sa se simta prost ca nu a mancat totul din farfurie, ci este de preferat sa ii pui portii mai mici de mancare.

4. Incurajeaza-i apetitutul pentru gustari sanatoase

In locul produselor de patiserie, ofera-i copilului tau fructe si legume crude (morcov, gulie), ori de cate ori i se face foame intre mese. Fixeaza-ti obiectivul de 5 portii pe zi.

Daca ai timp liber la dispozitie, ii poti pregati prajituri de casa, astfel incat sa nu fie tentat sa se repeada inspre rafturile magazinelor ,la raioanele cu dulciuri.

5. Nu-i interzice produsele junk food

Ofera-i micutului tau libertatea necesara pentru a experimenta si produsele care il tenteaza, insa stabileste cateva reguli generale. Moderatia este principiul de baza care trebuie urmat.

6. Ofera-i propriul exemplu cand vine vorba de o alimentatie sanatoasa

Daca ii vei interzice copilului sa bea apa minerala sau alte produse carbogazoase, insa tu vei continua sa bei cola, atunci el va primi un mesaj gresit. Cel mai usor este sa ii oferi exemplu personal. Poate ca este momentul sa tii o dieta, asa ca vei avea parte de un dublu castig - pe de-o parte copilul invata sa manance sanatos, iar de cealalata parte tu vei scapa de kilogramele in plus.

Foto: unitedwaybroome.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului