Cresterea copilului

#incredere #copil #incredere in sine

Cum il poti ajuta pe copilul tau sa aiba incredere in sine

Increderea in sine a copilului tau este pasaportul catre o sanatate mentala excelenta, o viata sentimentala implinita, dar si legaturi sociale excelente. Increderea in sine este cheia succesului in aproape orice domeniu, iar aceasta trebuie cultivata inca din copilarie pentru a ajunge la nivel maxim pana la maturitate.

Iata cum il poti ajuta pe copil sa aiba incredere in propria persoana

Imbunatateste-ti increderea in sine

Un copil nu va fi niciodata sigur pe fortele proprii daca parintii sai nu sunt un exemplu in acest sens. Este recomandat ca tu sa fi un exemplu bun de urmat in ceea ce priveste acest aspect si sa ii dovedesti ca increderea in sine este un lucru pe care il poti dobandi atunci cand iti impui. Este doar o chestiune de vointa si de intrecerea limitelor.

Copilul trebuie sa stie ca increderea in sine nu este ceva cu care te nasti, ci un lucru pe care il dobandesti pe masura ce te dezvolti.

Fii o oglinda pozitiva

Atitudinea pozitiva si increderea in sine nu vine doar din cum vrea copilul sa se vada, ci si din felul in care il privesc ceilalti. De exemplu, prescolarii sunt cei mai usor de influentat: acestia invata anumite lucruri despre ei dupa felul in care reactioneaza parintii lor.

Asadar, tu reflecti o atitudine pozitiva asupra copilului tau? Daca nu, ar fi bine sa incepi sa o faci si sa ii spui mereu ca are potential, iar atunci cand greseste ceva, explica-i acest lucru fara sa il certi sau pedepsesti. Mustarea verbala si pedepsele nu vor face decat sa inhibe copilul si sa il impiedica sa se dezvolte intr-o maniera armonioasa.

Stimuleaza-l

Daca uneori copilul tau pune intrebari care ti se par prostesti, ar fi bine sa pastrezi aceasta idee doar pentru tine. Cadrele didactice bine pregatite sunt de parere ca nicio intrebare nu este stupida, asa ca este recomandat sa ii permiti sa isi alimenteze curiozitatile fara sa ii atragi atentia.

Pentru a-l stimula, il poti ruga sa indeplineasca anumite sarcini. De exemplu, atunci cand vreti sa jucati ceva, sugereaza-i sa faca el propunerile, sa imparta echipele, sa stabileasca regulile. De asemenea, atunci cand sunteti impreuna la cumparaturi, il poti ruga sa se duca la responsabilul de raion si sa ceara informatii despre un anumit obiect (de preferat o jucarie sau o carte pentru copii ).

Invata-l sa se apere

Este absolut obligatoriu sa il inveti pe copil regulile de buna purtare si maniere, sa isi il faci sa inteleaga care ii este locul si care ii sunt limitele, insa ai grija ca el sa nu pice in extrema cealalta, in care are mult prea mult bun simt si inceteaza sa se mai apere. Spune-i ca ori de cate ori se simte nedreptatie sau stie ca intr-un anumit subiect are dreptate, iar cealalta persoana nu, sa se ridice si sa isi sustina punctul de vedere, chiar daca cealalta persoana este un adult sau chiar un superior.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului