Cresterea copilului

#dezvoltarea copilului #activitati copii #comunicare copil #copil fericit

Cum incurajezi simtul umorului in dezvoltarea copilului?

Simtul umorului este unul dintre cele mai eficiente instrumente de a educa si disciplina un copil, dar contribuie si la crearea unui mediu familiar prielnic, cald, relaxat si prietenos, in care micutul sa creasca armonios. Simtul umorului nu este innascut, ci se invata cu ajutorul vostru, al parintilor, care trebuie sa creati situatii si metode de a-l cultiva constant in dezvoltarea lui.
 

Cand se dezvolta si ce rol are simtului umorului la copii


Simtul umorului incepe sa prinda contur in dezvoltarea micutului tau inca de la varsta de bebelus si se cultiva apoi toata viata. Acesta se manifesta diferit in functie de varsta si trebuie intotdeauna incurajat de parinti, deoarece este o abilitate dobandita si nu innascuta.

Desi se manifesta si prin zambete si rasete, nu orice zambet al bebelusului reprezinta simt al umorului. La aceasta varsta, zambetele au adesea cauza fiziologica, primele forme de simt al umorului facandu-si palid aparitia pe la 2 anisori, pentru ca la varsta prescolara sa isi intre cu adevarat in drepturi.

Un copil cu simtul umorului este mult mai vivace si mai descurcaret. Beneficiile de a invata sa te descurci si sa tratezi unele situatii folosind simtul umorului sunt nenumarate si localizate atat la nivel afectiv, emotional - fiind mereu optimist, vesel, binedispus, cat si practic, ajutandu-l sa iasa mai usor din situatii complicate.

Simtul umorului dezvolta spontaneitatea si creativitatea copilului si consolideaza stima de sine. Contribuie si la dezvoltarea si imbunatatirea abilitatilor sociale, ajutandu-l sa se faca mai usor placut in grupuri.
 

Cum ajuti copilul sa-si cultive simtul umorului?


Fii un model pentru el

Atat timp cat este crescut si educat in acest spirit, micutul va prelua modelul parintilor si va creste, in mod firesc, cu aceasta abilitate puternic dezvoltata.

Razi impreuna cu el

Atunci cand situatiile sunt de asa natura sa starneasca rasul, nu ezita sa razi si sa il incurajezi si pe el sa o faca.

Pe langa faptul ca ii stimulezi pofta de ras si de glume, micutul invata, in timp, si care sunt circumstantele potrivite in care sa se foloseasca de simtul umorului, astfel incat sa nu cada in penibil.

Starneste zilnic situatii in care sa va amuzati

Este important ca micutul tau sa se amuze zilnic si sa treaca prin situatii care starnesc valuri de rasete, dar si circumstante in care sa-si poata "antrena" sau pune in aplicare simtul umorului "din dotare", deja dobandit.

Fiti o familie vesela si pusa mereu pe poante, glume, bancuri, pentru ca micutul vostru sa fie mereu inconjurat de voie buna si sa-si dezvolte simtul umorului.

Citeste-i glume, povesti amuzante si invata-l bancuri bune

O alta metoda de a cultiva simtul umorului in dezvoltarea micutului este sa ii citesti povestioare amuzante, la care sa radeti impreuna, sa il inveti bancuri adecvate varstei lui si sa rasfoiti carticele cu glume bune, pe care sa le savurati impreuna.

Copilul isi dezvolta cel mai mult simtul umorului si invata sa il foloseasca corect la randul lui doar in conditiile in care este expus suficient de mult la surse de umor si la activitati amuzante.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare