Cresterea copilului

#ingrijire copil #copil prematur #ingrijire copil prematur

Cum ingrijesti copilul nascut prematur?

Senzatia pe care orice mamica o are cand isi tine bebelusul in brate este greu de descris. Toata dragostea si grija din lume se strang in sufletul proaspetei mamici. Daca puiul tau s-a nascut prematur, vei fi coplesita de noua situatie si s-ar putea sa ai nevoie de cateva sfaturi pentru ca lucrurile sa intre in normalitate.


1. Invata cand si cum sa iti hranesti micutul


In primele saptamani, bebelusul nascut prematur are nevoie de ingrijire speciala, in salonul neonatal din maternitate. Prezenta asistentelor care se ocupa de ingrijirea lui te poate intimida, insa nu inseamna ca tu devii inutila. Rabzi de nerabdare sa iti tii copilasul la piept, dar acest lucru nu va fi posibil din prima zi. Cu toate acestea, iti vei putea hrani bebelusul cu laptele tau, chiar daca alaptarea se va face printr-un tub. In acest fel, micutul va beneficia de elementele nutritive din laptele matern.

Odata ce bebelusul tau capata noi forte si are puterea sa se hraneasca singur de la san, se va bucura de apropierea de mama si de asa-numita ingrijire de tip cangur.

Ingrijirea de tip cangur se refera la contactul de "piele pe piele", iar acest contact fizic trebuie sa aiba o durata de minim o ora pe zi.

La recomandarea medicului, bebelusul nascut prematur poate avea nevoie de nutrienti suplimentari.


2. Alege cu grija pozitia de somn a micutului tau


Perioada in care se face trecerea din salonul neonatal intr-un nou mediu ridica o serie de probleme. Micutul tau trebuie sa fie asezat pe spate, pentru a reduce riscul mortii in patut.


3. Invata cum sa ii faci masaj bebelusului tau


Masajul bebelusului are o multime de beneficii, iar in acest mod micutul tau va lua in greutate si va reusi sa doarma mai bine. Mai mult decat atat, in acest fel scade nivelul de stres si i se intareste sistemul imunitar.

Pentru ca este mai fragil decat un copil obisnuit, copilul nascut prematur are nevoie de multa atentie, iar parintii sunt sfatuiti sa faca un curs de masaj inainte.

Este bine sa te preocupi de acest aspect inca din perioada spitalizarii. Sub supraveghere medicala vei invata mai usor cum sa realizezi corect masajul bebelusului tau, astfel incat sa fie observata orice neregula (modificarea pulsului, agitatie, schimbarea culorii pielii etc).

La fel de mult conteaza si starea de spirit a persoanei care face masajul. Bebelusul poate simti imediat o stare negativa si chiar o va prelua.

De beneficiile masajului se pot bucura si parintii, deoarece vor reusi sa isi inteleaga copilul mai bine si se vor adapta la noul stil de viata mai rapid.


4. Imunizarea sistemului imunitar al bebelusului prematur si controlul medical


Imunizarea bebelusului nascut prematur are in vedere vaccinurile periodice pe care nou-nascutii trebuie sa le faca in primele luni de viata, aceleasi ca in cazul bebelusilor nascuti la data normala.

Totusi, o diferenta apare in momentul in care puiul tau ar putea avea nevoie de vaccinul antigripal la varsta de 6 luni, din pricina simptomelor mai severe pe care le resimte.

Medicul poate recomanda vaccinarea tuturor membrilor familiei, pentru a fi indepartat pericolul contactarii virusilor din mediul extern.

Sursa foto: villagestudiocardiff.co.uk
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului