Cresterea copilului

#adhd #atentie #copil #parinte

Cum iti poti da seama ca ai un copil cu ADHD?

ADHD este prescurtarea acceptata international pentru afectiunea “ Deficit de atentie /Tulburare hiperkinetica”. Tot mai mult auzim in ultimul timp despre copii hiperactivi cu deficit de atentie.
Poti fi primul care poate semnala daca micutul tau are ADHD fiind atent la comportamentul copilului. Acest comportament este observat inainte de vartsa de 7 ani si trebuie analizat in cel putin doua locuri (acasa si scoala sau gradinita) si pentru cel putin 6 luni.
Sunt specialisti care sustin ca nu exista ADHD si ca ar fi vorba de probleme de educatie si lipsa de disciplina.
Iata cateva simptome ale copilului cu ADHD:
  • este mereu distras de stimuli exteriori;
  • nu isi poate mentine atentia;
  • vorbeste continuu si neintrebat; nu isi asteapta randul cand trebuie sa vorbeasca, vorbeste peste ceilalti excesiv;
  • nu pare sa asculte cand cineva i se adreseasa;
  • nu poate sta locului, da mereu din maini si din picioare;
  • isi pierde lucrurile personale;
  • nu se poate organiza si nu poate sa duca la bun sfarsit o sarcina;
  • la scoala/gradinita este foarte agitat, neastamparat si deranjeaza continuu clasa;
  • are tendinta de a apuca obiectele din mana celuilalt copil inainte de a i se oferi;
  • se angajeaza in actiuni periculoase fara sa aprecieze riscurile;
  • isi impune prezenta fara respect;
  • este uituc in activitatile zilnice;
  • este violent verbal si fizic;
  • nu isi poate face prieteni din pricina comportamentelor descrise mai sus, este respins de grupul din care face parte.
Cum puteti ajuta copilul cu ADHD?
In procesul terapeutic trebuie sa fie implicati toti cei care interactioneaza cu copilul: parinti, frati, bunici, bona, educatoare sau invatatoare.
Daca copilul frecventeaza gradinita este important sa discutati cu educatoarea deoarece va poate furniza informatii necesare despre comportamentul copilului in cadrul colectivului si astfel puteti sa comparati daca manifesta aceleasi probleme comportamentale si acasa.
La scoala , este obligatorie colaborarea cu invatatoarea, deoarece de cele mai multe ori apar dificultati in obtinerea performantelor scolare ca urmare a deficitului de atentie si concentrare.
Medicul pediatru este prima persoana la care se poate apela. Va poate oferi informatii despre specialistii pe care trebuie sa-i contactati pentru a va ajuta micutul. Cel mai adesea medicul pediatru va poate recomanda un medic psihiatru in vederea unei terapii medicamentoase in cazul in care acesta se impune.
Medicul psihiatru, specializat in psihiatrie infantila, are cunostintele necesare diagnosticarii corecte si stabilirii planului terapeutic.
Psihologul este specialistul care poate ajuta atat copilul cat si familia in a facilita relationarea si comunicarea cu copilul cu ADHD. In functie de fiecare caz in parte, psihologul poate intocmi impreuna cu familia un plan educational eficient care trebuie respectat atat acasa, de membrii familiei, cat si la scoala de catre invatatoare sau alte cadre didactice.
Psihologul sau psihoterapeutul poate impune terapii speciale precum: terapia prin joc, jocul de rol, psihoterapie, terapie de familie, terapie de grup, terapia comportamentala etc.
Ce poti face ca parinte?
Daca esti parintele unui copil cu ADHD, in primul rand, adrezeaza-te unui specialist.
Parintii ar trebui sa tine seama de cateva aspecte in relationarea cu copilul cu ADHD:
  1. Sa nu eticheteze negativ copilul, sa nu-l critice sau sa-l pedepseasca , acestea scad stima de sine si devin copii descurajati. De cele mai multe ori acesti copii au problema emotionale (neincredere in sine, anxietate etc) ca urmare a numarului mare de respingeri din partea colegilor si a prietenilor.
  2. Sa identifice comportamentele problematice si sa incerce, impreuna cu specialistii, sa gaseasca metode de a le inlatura, modalitari de schimbare a comportamentului problematic.
  3. Aplicarea/intocmirea unor reguli foarte stricte de convietuire. Reduceti cantitatea de cuvinte rostite astfel regula trebuie sa fie scurta si concreta; folositi scheme si liste pentru memorare. Intocmiti reguli clare care pot fi respectate de copil. Aceste reguli ii vor conferi copilului stabilitate, orietare si siguranta. Stabiliti pentru cine sunt regulile, de ce sunt ele importante, urmariti daca regula a fost respectata iar daca nu, aplicati consecinte stabilite dinainte. Cand ii adresati o cerinta, asigurati-va ca micutul este atent in momentul cand vorbiti cu el; uitati-va direct in ochii lui (de preferat ar fi ca pozitia dvs sa fie “pe vine” pentru a putea fi la acelasi nivel cu el), vorbitii clar, cu voce joasa si calma, si rugati-l sa repete ce tocmai ati spus.
  4. Este nevoie de consecventa in aplicarea regulilor.
  5. Recompensati-l pentru fiecare realizare a sa, de fiecare data cand a respectat o regula, o cerinta sau a dus la bun sfarsit o sarcina. Recompensa trebuie data imediat ce a realizat o cerinta, numai astfel puteti obtine rezultate pozitive. Laudati copilul chiar si pentru realizari mici pe care le face fara sa i le ceara cineva, de exemplu cand a inchis usa fara sa o tranteasca sau si-a aranjat hainele la locul potrivit. Daca este incurajat si recompensat copilul va intelege importanta respectarii regulilor si va incerca sa repete experienta.
  6. Petreceti momente placute cu copilul dvs, alocati-va un anumit timp doar jocului si distractiei . Cautati impreuna modalitati de a petrece timp impreuna, idei despre jocuri/activitati pe care ar dori sa le faca impreuna cu dvs. Eficiente sunt jocurile de constructie gen lego, jocuri de creatie, desen, lucru manual.
  7. Copilul trebuie sa simta ca apartine, ca joaca un rol important in familie (are nevoie de atentie excesiva din partea familiei).
  8. Sa i se dezvolte atitudini sociale. La scoala poate fi pus sa rezolve mici probleme, sa ude buretele, sa stearga tabla, sa fie responsabil cu disciplina in clasa; astfel el se simte valorizat si va face eforturi pentru a primi aprecieri.
  9. Inscrieti copilul la un sport. Copilul poate fi ajutat sa-si consume o parte din energie practicand diverse sporturi precum: tenisul, karate, innot, judo etc. E bine sa-l insotiti la ora de antrenament si sa discutati impreuna despre performantele lui.
  10. Discutati cu copilul in fiecare seara. Incercati sa-l faceti sa exprime ceea ce a trait sau a simtit in timpul zilei. Alocati zilnic 15-20 de min in functie de situatie.
Parintele trebuie sa stie ca micutul lui nu este “rau”, doar ca nu poate face ceea ce i se cere, nu stie sa-si foloseasca energia intr-o maniera constructiva. Micutul tau are nevoie, mai mult decat alt copil, de incurajare, atentie, afectiune neconditionata si de sprijinul tau. Este greu sa fii parintele unui copil diagnosticat cu ADHD, ai nevoie de multa rabdare si de efort sustinut.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului