Cresterea copilului

#lapte #bebelus #alaptare bebelus

Cum iti poti da seama ca bebelusul primeste suficient lapte de san

Consumul unei cantitati suficiente de lapte de san este esential pentru buna dezvoltare a bebelusului si cel putin aparent, cel mai bun indicator ca bebelusul s-a hranit bine este opritul din supt. Nu este de ajuns sa te ghidezi doar dupa acest semn, deoarece multi bebelusi pot intrerupe suptul fara sa fie satui. In acest caz, trebuie sa urmaresti si alte indicii care ti-ar putea dezvalui faptul ca bebelusul a primit suficient lapte de san.

Insa inainte de a vedea care sunt aceste indicii, este bine de stiu ca cei mai multi bebelusi mananca 20-30 ml lapte la o masa, adica la fiecare 2-3 ore. Cantitatea este orientativa in prima luna de la nastere. In a doua luna, bebelusul poate manca pana la 90 ml de lapte de san la o masa. Tine cont de faptul ca aceste cantitati sunt pur orientative si pot sa difere in functie de nevoile bebelusului.


1. Iti simti sanii mai usori si mai moi dupa alaptat

Cand iti simti sanii mai usori si mai moi dupa alaptat, inseamna ca bebelusul s-a hranit corespunzator. Consultantul in lactatie Jan Barger sustine ca unii bebelusi pot manca mai mult decat este cazul, deoarece nu simt la timp senzatia de satietate. Pentru a evita hranirea in exces, el recomanda sa faci mici pauze in timpul alaptarii. In acest fel, bebelusul poate consuma exact cantitatea de lapte de care are nevoie.


2. Dupa alaptare, bebelusul este relaxat si satisfacut

In general, in primele 2-3 luni de viata, bebelusii adorm dupa ce sunt alaptati. Acesta este un indiciu al faptului ca au primit suficient lapte de san si ca s-au saturat. In plus, dupa alaptare poti observa ca bebelusul hranit corespunzator este relaxat si satisfacut.


3. Copilul ia in greutate

Dupa primele 5 zile de viata, bebelusul ar trebui sa ia in greutate aproximativ 30 de grame in fiecare zi, pana la varsta de 3 luni. Daca bebelusul tau ia aceasta greutate, inseamna ca se satura cu laptele de san.


4. Bebelusul uda intre 6 si 8 scutece pe zi

In primele zile de la nastere, cand nu ai inca lapte propriu-zis, ci colostru (un lichid produs de glandele mamare, denumit "primul lapte"), este posibil ca bebelusul sa ude doar 1-2 scutece pe zi. Odata cu laptele matern propriu-zis, bebelusul ar trebui sa ude intre 6 si 8 scutece pe zi. Daca se intampla asa, inseamna ca primeste suficient lapte de san si este hidratat corespunzator.

Sursa foto: sunningdaledentalblog.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului