Cresterea copilului

# preggatiri examen #copil #examen

Cum iti pregatesti copilul pentru un examen? 5 sfaturi de tinut minte

Pentru elevi, pregatirea pentru un examen poate parea un lucru facil, la o prima vedere, insa, ca parinte este nevoie sa il inveti pe copil ca parcursul pregatirii este amplu si necesita organizare. Practic, pruncii invata de mici ce inseamna pregatirea, pentru ca sunt familiarizati cu ideea de a descoperi. Cand vine vorba, insa, despre examene, lucrurile devin mai serioase. Iata ce sfaturi ar trebui sa primeasca juniorii tai despre felul in care ar trebui sa se pregateasca.

 

Invata-i sa se autoevalueze

Autoevaluarea este o metoda foarte buna de a-i integra pe cei mici in procesul pregatirii pentru un examen. Ei trebuie sa invete sa isi accepte rezultatele si sa se evalueze sincer, in concordanta cu reusitele lor. Pentru a face procesul mai usor, poti cauta pe internet site-uri care se ocupa de autoevaluarea elevilor prin teste, pe care sa le prezinti copiilor, astfel incat acestia sa aiba o oglinda a activitatii lor, dar si a rezultatelor concrete. Practic, ei trebuie sa rezolve unele teste si, mai apoi, sa vada care sunt rezultatele, ce au facut bine si ce au gresit, astfel incat sa poata repara carentele si sa isi perfectioneze cunostintele.

Invata-i ca repetitia este foarte importanta

Desi procesul de memorare este unul dificil, iar acest lucru se poate vedea si in cazul adultilor, copiii trebuie ajutati sa inteleaga ca repetarea unor notiuni nu face altceva decat sa ii ajute sa asimileze mai rapid informatiile, astfel incat acestia sa le poata folosi mai tarziu. Este nevoie sa repeti, uneori, chiar zilnic si pentru perioade mari de timp, pentru a fi sigur ca ai retinut o informatie, asa ca ar trebui sa le spui copiiilor si faptul ca repetitia, desi grea, da rezultate foarte bune.

Invata-i sa-si sintetizeze singuri informatia

Desigur, aici este importanta si varsta copilului, dar si materiile implicate. Daca vorbim despre varste mici, in mod clar, procesul de conspectare ar trebui sa fie facut impreuna cu parintele. In timp, acesta se va retrage, permitand copilului sa invete sa-si extraga singur informatiile de care are nevoie ca sa se pregateasca pentru un examen.

Invata-i sa creada in propriile forte

Pregatirea pentru un examen este un efort comun, insa, uneori, trebuie sa ii poti oferi adevarate „aripi” copilului tau. Sustine-l, fii alaturi de el si nu ii neglija temerile. Ajuta-l sa creada ca va reusi, lucru care ii va da un adevarat imbold spre succes.

Exista nenumarate studii care afirma ca un copil are sanse mai mari de reusita atunci cand este sustinut decat atunci cand este impins de la spate, fara sustinere si fara a avea un minim de empatie din partea parintilor.

Invata-l sa nu se compare cu altii

Una dintre greselile fundamentale care se fac in timpul pregatirii unui copil pentru un examen este aceea de a compara. Faptul ca un alt copil are note mai mari sau ca altcineva se descurca mai bine la o anumita materie nu inseamna ca si copilul tau este dator sa bifeze. Suntem diferiti si s-ar putea sa ai surpriza ca micutul tau sa se descurce mult mai bine decat te-ai astepta in alte domenii, chiar daca acestea nu ar fi in aria ta de interes.

Toate aceste idei ar trebui sa faca parte din arsenalul fiecarui parinte, atunci cand vine vorba despre a-si ajuta copilul sa se pregateasca pentru un examen, indiferent de varsta sau de tipul acestuia. Pregatirea pentru un examen este importanta, insa, la fel de important este si modul in care copilul tau accepta sa o faca, prin metodele prin care se simte el confortabil.

Sursa foto: https://unsplash.com/photos/IFCloi6PYOA

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare