Cresterea copilului

# intelegere emotii #crestere copii #inteligenta emotionala #emotii

Cum le cultivam copiilor inteligenta emotionala?

Atunci cand vorbim de inteligenta emotionala, ne referim in general la capacitatea unei persoane de a empatiza cu cei din jur si de a le influenta emotiile in sens constructiv. Copiii cu inteligenta emotionala ridicata inteleg instinctiv nevoile si reactiile persoanelor din jurul lor (copii, adulti etc.) si reusesc sa obtina maximum de beneficii din relatiile sociale, prin adaptarea comportamentului in functie de context.

 

In opinia psihologului Lenke Iuhos, educatia copiilor din generatiile actuale trebuie adaptata la noile rigori si standarde internationale, iar mijloacele clasice de predare-invatare nu mai satisfac nevoile lor in modul in care o faceau in generatiile anterioare. “Copiii, care se simt valorizati, respectati in familie, au rezultate mai bune la scoala, au mai multi prieteni si traiesc vieti mai sanatoase, mai fericite. Parintii au rolul de a oferi protectie, sustinere, apreciere, acceptare, intelegere si iubire neconditionata, iar inteligenta emotionala se cultiva prin aceste valori, nu prin critica in exces, amenintari, santaj emotional sau chiar bataie. In cazul in care un copil este educat in spiritul criticii in exces sau cu bataie, trauma lui se va sedimenta si se va acutiza la maturitate: daca la inceput se teme de parinte, mai tarziu invata sa devina agresiv, sa il infrunte, iar apoi va deveni agresiv in orice conjunctura”, psihologul Lenke Iuhos.

Mai mult, specialistul in psihologia copilului afirma ca, din practica de specialitate, a observat ca atunci cand lucreaza cu cei mici, acestia sunt destul de usor de modelat, invata rapid bunele maniere si le aplica in viata de zi cu zi, au o incredere sporita si devin sociabili. in momentul in care se lucreaza doar cu copilul, iar acasa, parintii nu isi schimba comportamentul parental toxic, copilul are mari sanse sa se intoarca la obiceiurile vechi, care-l vor afecta mai tarziu, la maturitate.

Trei pasi pentru cultivarea inteligentei emotionale la copii

Psihologul Lenke Iuhos considera ca nu exista o reteta de success pentru cultivarea inteligentei emotionale la copii, deoarece copiii sunt diferiti, au nevoi diferite, se raporteaza diferit la societate, insa propune 3 pasi utili prin care putem descoperi ce il ajuta pe copilul nostru atunci cand nu stie cum sa-si gestioneze eficient, constructiv, emotiile.

1. Fii atent la emotiile copilului, dar si la emotiile tale!

“Traim in secolul vitezei, in care, intr-un timp foarte scurt, trebuie sa rezolvam foarte multe probleme cotidiene, foarte multi parinti neglijeaza involuntar nevoile copilului. Intrucat copiii au o abilitate extraordinara de a imita gesturile si comportamentele adultilor, ne vom trezi la un moment dat, ca la o problematica anume, acestia vor reactiona emotional asemenea noua. Este destul de complicat sa-l ajuti pe copil sa-si cunoasca emotiile si sa si le gestioneze in avantajul sau, daca noi nu stim sa ne gestionam propriile emotii. Asadar, primul pas este sa invatam sa ne evaluam emotiile, reactiile, uitandu-ne cate 5 minute pe zi in oglinda, deoarece orice mic gest, poate neimportant pentru noi, poate fi replicat de catre copil si il poate transforma intr-un automatism”, explica psihologul Lenke Iuhos.

2. Ajuta-l sa-si foloseasca emotiile ca oportunitate de conectare si de invatare.

“Uneori, emotiile negative nu sunt intotdeauna total negative, ci pot fi transformate in oportunitati pentru dezvoltarea copilului. Spre exemplu, starea de nervozitate poate fi convertita in ambitie si canalizata pentru dezvoltarea abilitatilor sportive, artistice, creative etc. Fii acolo pentru copilul tau cand simte emotii puternice, nu pentru a i le corecta si pentru a-i spune cum trebuie sa se simta, ci ca oportunitati de apropiere si de explorare in siguranta a lumii interioare, cu tot cu provocarile ei”, afirma specialistul.

3. Ajuta-l sa identifice, sa analizeze si sa numeasca in mod corect emotia!

“Pentru noi, parintii, este foarte important sa invatam sa coordonam limbajul verbal, nonverbal si cu cel paraverbal. Daca un copil va vedea ca vorbim foarte frumos, insa tonul si limbajul corpului sunt in contradictie cu acele cuvinte, el va deveni foarte confuz la inceput, iar in timp va crede ca asa este normalitatea. Identificarea si denumirea emotiilor au un efect de calmare, iar prin aceasta metoda ii putem ajuta sa isi revina mai rapid dupa diverse situatii suparatoare. Totodata, puteti sa-i ajutati pe copii sa capete un vocabular al emotiilor prin diverse jocuri de rol, jocuri de mima, jocuri cu cartonase si, mai ales, sa folositi voi insiva cat mai multe denumiri de emotii”, conchide psihologul Lenke Iuhos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului