Cresterea copilului

#crestere copii #copii fericiti #pandemie #copii

Cum sa ai copii fericiti in pandemie

Bineinteles ca vrei ca aceasta perioada tulbure sa se termine cat mai curand si lucrurile sa revina la normal. Copiii sa se poata duce linistiti la gradinita / scoala / locurile de joaca, sa se intalneasca cu prietenii, pe scurt, sa isi consume energia altundeva decat in casa. Caci lor le este cel mai greu. Se vede asta cu ochiul liber, insa a confirmat-o si un studiu UNICEF, care a concluzionat ca cel putin 1 din 7 copii si tineri a fost afectat de restrictiile impuse de pandemie, repercutand riscuri pentru sanatatea mintala si bunastarea emotionala. Analiza spune ca multi copii ajung sa se simta speriati, singuri, anxiosi, fiind scosi din ritmul cu care erau obisnuiti.

 

Dar stii ca exista cel putin o parte pozitiva in tot ceea ce se intampla? Da! Acum aveti ocazia sa petreceti mai mult timp in familie. Insa, e  important ca acest timp sa fie unul de calitate, in care sa le oferi celor mici atentie, grija si bineinteles... distractie, alta decat cea tehnologica - calculator, telefon, televizor ;). Daca nu ai idei, hai ca te ajutam noi:

1. Un puzzle care aduna toata familia in jurul pieselor mici si colorate este un joc care stimuleaza atentia, abilitatile de

memorare, buna coordonare, gandirea strategica, creativitatea, perseverenta si de ce nu, spiritul de competitie, caci puteti face si un concurs „Cine gaseste cel mai repede piesele potrivite”... iar distractia va fi si mai mare. Si cum nu o sa stati doar sa „vanati” micile piese, o sa glumiti, o sa va relaxati, iar cel mic va fi mai dispus sa iti povesteasca tot ce trece prin minte. Comunicarea este cheia!

2. Desenati sau pictati impreuna

Sunt atatea carti de colorat sau planse de pictat (inclusiv pentru adulti), incat ar fi si pacat sa nu profitati sa va faceti hainele praf impreuna... fiecare cu „lucrarea” lui sau amandoi in lumea copilariei! Macar o data pe saptamana va puteti relaxa impreuna si da frau liber creativitatii. Noi chiar te incurajam sa te aventurezi alaturi de cel mic si sa pictezi direct cu degetele! Exista culori speciale pentru asta, iar „accidentele” colorate de pe haine vor mari amuzamentul. Solutia de scos pete care nu da gres o stii deja de la Asevi, asa ca fii pe pace!

3. Vanati comorile prin casa

Mai ales ca orice surpriza vanata cu perseverenta chiar e o comoara in ochii celor mici. Nu va trebuie un spatiu mare pentru aceasta activitate, se poate adapta oricarui tip de locuinta. Tu poti ascunde diverse dulciuri sau jucarii in cele mai nastrusnice locuri din casa, provocandu-l sa le gaseasca. Ca sa ii fie mai usor, puteti stabili reguli de genul indiciilor sau celebrului cald/rece atunci cand se apropie sau indeparteaza de "comoara"... ca un adevarat Sherlock Holmes, ce sa mai!

4. Jenga sau castelul din carti de joc

Stii celebrul joc jenga din piese de lemn? Se construieste incetisor si cu atentie un turnulet, iar apoi trebuie scoase piesele fara a-l darama. O provocare care ii va stimula ambitia si ii va antrena rabdarea si gandirea strategica. Si nu numai lui! Acesta poate fi achizitionat de la magazinele de copii sau, in varianta economica, inlocuit cu un pachet de carti de joc.

5. Board games

Ai atat de multe variante de jucat in familie incat iti va fi greu sa alegi. Gasesti si in magazinele fizice, dar si online, o multitudine de jocuri de achizitionat (sau de inchiriat). Printre cele mai populare sunt cele de care te bucurai si tu in copilarie – Nu te supara, frate sau Piticot, dar si Monopoly Junior sau Activity Junior, unde veti exersa mima, desenul, dar mai ales voia buna. Exista si o puzderie de jocuri de strategie – precum Catan sau jocuri care scot la iveala creativitatea si va fac sa va cunoasteti mai bine prin intermediul imaginilor – Dixit.

Orice alegere ai face, fiindca stim cat de mult iti iubesti copiii, nu uita sa dezinfectezi de fiecare data piesele de joc sau instrumentele folosite. Ai grija ce dezinfectant alegi, astfel incat sa fie prietenos si cu cel mic. Un produs exceptional marca Asevi este dezinfectantul Gerpostar Plus pentru orice suprafata lavabila din casa, inclusiv jucariile prichindeilor. Desigur, este necesar sa il clatesti de pe suprafetele pe care depozitezi alimente, de pe jucarii sau orice alte obiecte aflate in contact direct cu bebelusii sau animalele de companie. Dar linistea si buna ta dispozitie sunt garantate!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului