Cresterea copilului

#comunicare copil #relatie parinte copil #parinte copil #activitati copii

Cum sa ai o relatie mai buna cu copilul tau

Copiii incep sa fie tot mai indepartati psihic si emotional de parintii lor. Acest lucru este cauzat de faptul ca adultii nu au intotdeauna timpul necesar pentru a discuta cu micutii sau pentru ca pur si simplu considera ca daca acestia sunt lasati sa stea in fata televizorului sau calculatorului, nu mai au nevoie de nimic altceva.

In realitate, lucrurile nu stau deloc asa. Copiii au nevoie de o relatie buna cu parintii lor, in special cu mama. Mama este singura persoana la care acestia pot (sau cel putin ar trebui) sa apeleze cu incredere ori de cate ori au nevoie de ceva.

Relatia mama-copil nu ar trebui sa se rezume doar la ingrijirea fizica a copilului, la prepararea mancarii, a baitei si a verificatrii notelor. Aceasta relatie trebuie sa fie una complexa, bazata pe dragoste, incredere si respect.

Iata cateva sfaturi care te vor ajuta sa ai o relatie perfecta cu copilul tau.
 

Arata-i ca poate avea incredere in tine


Indiferent ca ai un baietel sau o fetita, demonstreaza-i copilului ca poate avea intotdeauna incredere in tine, indiferent despre ce este vorba. Spune-i ca acestuia ca nu exista problema care sa nu poata fi rezolvata atunci cand apeleaza la tine. Avertizeaza-l ca este foarte posibil ca uneori sa te superi, insa acest lucru nu schimba faptul ca tu esti mama lui si ca il vei ajuta.

In cazul in care copilul isi ia inima in dinti si are curajul sa iti spuna un secret, nu il dezamagi prin dezvaluirea acestui secret de fata cu alti membrii ai familiei.
 

Ajuta-l ori de cate ori are nevoie


Daca iti cere bani, daca te roaga sa il duci cu masina la o intalnire cu prietenii sau vrea sa plece in excursie cu clasa, ofera-te sa il ajuti. Desigur, vor exista si cazuri in care nu va fi posibil sa il ajuti din varii motive, insa chiar si atunci va trebui sa ii explici clar care sunt motivele pentru care nu il poti ajuta. Roaga-l sa inteleaga si confirma-i faptul ca in alte circumstante l-ai fi ajutat cu draga inima.
 

Planuiti activitati impreuna


Include-l pe copil nu doar in planurile tale, ci si in planificarea activitatilor de familie. Indiferent ca este vorba despre cumparaturi, vacante sau alte evenimente, roaga-l pe copil sa se implice si sa te ajute. Ofera-i diverse sarcini, cum ar fi: scrierea listei de cumparaturi, impachetarea unor lucruri etc. Chiar daca aceste lucruri nu par importante pentru tine, el le va aprecia.
 

Arata-i ca il iubesti


Toti copiii, fara exceptie, au nevoie sa simta dragostea materna. Arata-i copilului ca il iubesti prin diferite lucruri pe care le faci pentru el si amintes-i acest lucru in fiecare zi. Foloseste cuvintele cu incredere, dar si biletelele sau alte metode mai mult sau mai putin clasice. Incearca sa formezi o relatie mama-copil bazate pe dragoste si pe increderea si puterea de a arata si dezvolta acest sentiment.
 

Comunica


Discuta zilnic cu copilul tau, indiferent ca sunteti aproape sau la distanta unul de celalalt. Atunci cand ajunge acasa intreaba-l pe copil despre lucrurile pe care le-a facut in ziua respectiva si vorbeste-i despre activitatile tale. In acest fel il vei invata pe copil ca in familia voastra comunicarea sta la baza intelegerii si a relatiilor frumoase.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare